Hopp til innhold

Fagstoff

Abbor

Abboren er en rovfisk som tilhører piggfinnefiskfamilien. Den lever i ferskvann og brakkvann.
Svømmende fisk med ryggfinne med pigger, brede, mørke striper i skinnet og rødlige finner og spord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utbredelse

Abboren er utbredt over hele Europa nord for Alpene, og i Russland helt øst til Sibir. I Norge har den to utbredelsesområder, ett i nord og ett på Østlandet. Abbor finnes også i flere vann på Vestlandet etter ulovlig utsetting. Ulovlig utsetting av abbor har ført til store ødeleggelser av det øvrige fiskelivet.

Abboren kan bli mer enn 60 cm lang og veie over 4 kg. Størrelsen kan variere betydelig fra vann til vann og fra individ til individ. I vann med stor bestand er den fra 20 til 25 cm, mens den kan nå 50 cm der det er mye mat og gode vekstvilkår. En abbor på en kilo er en stor fisk i Norge, men ikke uvanlig.

Anvendelse

Abbor er en hvit fisk med en litt mildere fiskesmak. Abbor blir mest brukt som sprøstekt (småfisk), men den er også egnet i gryter, i suppe, som bakt, dampet, stuet og som kaviar.

Stekt abborfilet med tomater, purreløk og basilikum, anrettet på tallerken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Næringsinnhold

Abboren er en god kilde til protein. Den er mager og inneholder lite fett.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Sesong

Det er tillatt å fiske abbor med stang hele året. Abboren gyter på våren når isen har tint.

På andre språk

latin:
Perca fluviatilis
engelsk:
European perch
fransk:
perche commune
tysk:
Flussbarsch
CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 30.01.2024

Læringsressurser

Fiskearter