Hopp til innhold

Fagstoff

Sitrongress

Sitrongress kommer opprinnelig fra India og Sri Lanka. Det er spesielt innholdet av citral, en olje som brukes i parfymeindustrien og i medisin, som gjør denne planten attraktiv å dyrke, men den kan også brukes som krydder for å gi en frisk sitronsmak.
 Fire sitrongress på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sitrongress ser ut som tykke gresstrå. De er lysegrønne og gule, og det er bare de nederste 10 til 20 cm av stråene som selges. Sitrongress brukes mye i asiatiske retter. Smaken er mild og sitronaktig.

Bruksområde

Sitrongress brukes til å smaksette asiatiske supper og gryter, men fjernes før servering. Det passer fint sammen med ingefær, chili, hvitløk og sjalottløk. Sitrongress kan også brukes rå som krydder i salater for å gi sitronsmak, men må da hakkes opp i små biter. Det er den nederste kjøttfulle delen som brukes.

Næringsinnhold

Sitrongress har ingen kjente ernæringsmessige egenskaper.

Kvalitetskrav

Sitrongress skal være helt og uskadd, uten tegn til uttørking eller råte.

Huskelappen

Norsk sesong:

Sitrongress produseres ikke i Norge.

Med andre ord:

latin: Cymbopogon citratus
engelsk: lemon grass
tysk: Zitronengras
fransk: verveine des Indes

Lagring:

0–4 °C

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Stengelvekster