Fennikel
Fennikel har sterk lukt. Smaken er aromatisk og kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet er mykt og saftig. Den importeres i dag til Norge fra Italia, Spania og Nederland, og den finnes i ulike varianter.
Den norske sesongen strekker seg fra juli til september. Fennikel kan lagres i kjøleskap, helst mellom 0 og 4 grader. Der blir den også beskyttet mot sterkt lys og uttørking.
Fennikel kan brukes både rå og kokt. Stilkene må renses og skylles godt, og de ytterste trevlene på de tykkeste stilkene må skrapes av. De friske skuddene som ofte følger med, kan brukes som dill. Rå fennikel kan brukes i salater og som snacks til dipp. Den kan også brukes rå til ostebordet. Skjær da fennikelen fra bunnen av slik at den deler seg i skiver som en løk. Fennikel kan også kokes, men da bør den først deles i store biter. Kok den bare i noen minutter, slik at den beholder spensten. Kokt fennikel er deilig til lammekjøtt og fiskeretter og brukes mye i det italienske kjøkkenet. Fennikel kan også gratineres.
Fennikel skal være hvit og fast uten antydning til misfarging, mørke flekker eller slim. Skuddene skal være friske med sterk grønnfarge. Skuddene på toppen skal ikke være tørket ut eller ha antydning til gulning.
Fennikel er en næringsrik grønnsak. Den inneholder mye vitamin A og C. Det sies også at fennikel har en gunstig effekt på fordøyelsen.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
I den korte filmen under kan du lære mer om fennikel og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
latin: Foenicullum vulgare
engelsk: fennel
tysk: Knollenfenchel
fransk: fenouil