Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Flyktningleiren

Året er 2050. Du jobber som frivillig i en flyktningleir for klimaflyktninger. Flyktningene venter på å få reise nordover, men ingenting ser ut til skje. Flere har gitt opp og forlatt leiren. Det har ikke kommet forsyninger på en måned. En dag oppdager dere at lederen for leiren har forsvunnet ...

Situasjonen

Du jobber sammen med en gjeng frivillige i en liten leir for klimaflyktninger utenfor Croissanville i Nord-Frankrike. På kartet kan du se hvor Croissanville ligger og få en kort orientering om situasjonen ved andre relevante steder.

Voksne og barn venter på å få reise nordover, til nye hjem i de gode jordbruksområdene langt mot nord. Mange håper å komme til Murmansk, med sitt behagelige klima og den friske sjøluften.

Men, mange har vært lenge i leiren nå uten at noe ser ut til å skje. Det er uroligheter i området, og dere opplever stadig at det er problemer med å få fram forsyninger.

Det har gått 14 dager siden sist dere fikk forsyninger. Det begynner å bli lite vann, strøm, mat. Lederen for flyktningleiren har ikke vært å se på 5 dager ...

Oppdrag

Dere som jobber som frivillige samles på kontoret i leiren for å legge en plan: Hvordan dere skal få kontroll på situasjonen?

Oppgave

Ta utgangspunkt i diskusjonen over og lag en prioritert liste over hva som er viktigst å få gjort først i flyktningleiren.

Løs oppdraget

Oppgave

Velg ett (eller flere) tiltak i lista dere lagde over. (Velg for eksempel det dere prioriterte høyest eller det som er mest relevant for utdanningsprogrammet deres).

Bruk informasjonen dere har om leiren, gjør vurderinger og legg egne planer. Hvis dere mangler informasjon om noe, legg til egne forutsetninger.

Legg en plan for hvordan dere skal angripe problemet. Planen bør inneholde:

  • en konkret beskrivelse av problemet
  • hvorfor det er et problem
  • hva vi kan om dette fra før
  • hvordan det kan løses
  • en plan for å løse problemet
  • gjennomføre planen

Dokumentasjon

Hele prosessen dokumenteres. Dokumentasjonen skal utformes som en rapport eller presentasjon for den lokale representanten for UNHCR. Dette kan for eksempel gjøres med tekst, bilder og video.

TIPS!

Hvis dere finner ut at dere vil prioritere å jobbe med vannforsyninga i leiren, så kan dere ta utgangspunkt i den interaktive ressursen "Vannkrise i leiren".

Relatert innhold

Kilder

Wikipedia (2019) Refugee camp

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 04.12.2019

Læringsressurser

Føkk fossils II – tipping point