Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Beregne prisen på et produkt

Du skal selge et produkt som lages på ditt yrkesfaglige program. Hvor mye skal produktet koste? Beregn prisen ved hjelp av selvkostmetoden eller avansemetoden.
Hender som tegner på et tegnebrett ved siden av PC og fargeprøver. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk deg at du har en bedrift som selger varer eller tjenester med utgangspunkt i det yrkesfaglige programmet du går på. Det kan være en blomsteroppsats som skal lages eller en lettvegg som skal settes opp. Noen vil selge poteter i sekker på 2,5 kilo, mens andre skal beregne pris for å sette opp en nettside.

Oppgave 1

Skriv opp minst tre produkter som hører til ditt yrkesfaglige program. Husk at med produkt menes både varer og tjenester. Ta med alt som inngår i produktet, inkludert arbeidstid.

Eksempel

"Striper med klipp" er et produkt fra utdanningsprogrammet frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign. I produktet inngår foliestriper, hårfarge (1 eller 2 farger), vask, hårkur, klipp, stylingprodukter og hårføning. Arbeidstid: 120 minutter.

Oppgave 2

Velg deg ut ett av produktene dine og kalkuler prisen på det, inkludert merverdiavgift. Bestem selv om du vil bruke selvkostmetoden eller avansemetoden. Bruk så realistiske tall som mulig for materialkostnader og timepris på arbeidstiden din.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Bjarne Skurdal og Viveca Thindberg.
Sist faglig oppdatert 25.09.2020

Læringsressurser

Priskalkulering og anbud