Hopp til innhold

Fagstoff

Filmens første år

De første levende bildene ble framstilt av Muybridge i 1878. Louis Le Prince lagde verdens første film i 1888. Kinematografen ble utviklet av brødrene Lumière i 1895.
Filmplakat fra en kinosal der dansende kvinner vises på lerretet. En innfelt tekst fra New York Herald forteller at vitaskopet kan vise levende og fargerike bilder. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fra stillbilde til levende bilder

Eadweard Muybridge viste i 1878 de første bildene av en hest i bevegelse. Klikk på bildet for å få hesten til å løpe!

Levende bilder ble oppfunnet av Eadweard Muybridge i 1878. Han tok en serie stillbilder av en hest i fart, og disse bildene kunne settes sammen slik at det hele framsto som «levende».

Ved å kombinere filmen fra kinetoskopet med projeksjonen fra Laterna Magica utviklet brødrene Auguste og Louis Lumière i 1895 sitt eget system for filmvisning, kinematografen. Kinematografen gjorde det mulig å vise film for et større publikum. I kinematografen føres filmen over valser med små tenner. Tennene tar tak i perforeringshullene i filmen og trekker den til åpningen bak prosjektorlinsen, kalt porten.

Verdens første film

Verdens første film er på bare noen få sekunder (YouTube). Den ble filmet den 14. oktober i 1888 av den franske oppfinneren Louis Le Prince og viser menn og kvinner i en hage.

I ettertid er det imidlertid brødrene Lumière som har blitt stående som skaperne av «verdens første film». Filmen deres, som dokumenterer arbeiderne som forlater Lumière-familiens fabrikk, ble filmet i 1895.

Se filmen på YouTube: The Lumiere Brothers' - First films (1895)

I de første årene etter 1895 ble det for det meste lagd kortfilmer med dokumentarisk innhold.

Plakaten viser et kinopublikum som ser på en kjent filmscene fra brødrene Lumières filmer. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Jon Hoem. Rettighetshaver: Senter for nye medier, Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 18.01.2018

Læringsressurser

Mediehistoriske tidslinjer (fordypning)