Hopp til innhold

Fagstoff

Surrealistisk film

Surrealistene var inspirert av psykoanalysen. Drømmene avslører det underbevisste som styrer menneskenes liv. Surrealistiske billedkunstnere og filmkunstnere la vekt på det absurde og det sjokkerende. Mange skrekkfilmer har surrealistiske trekk.
I en håndflate er det tegnet et åpent menneskeøye. I hånda kravler det maur med store menneskeøyne. Fotokollasj.

Inspirert av psykoanalysen

Surrealisme er en kunstretning som for alvor slo gjennom på 1920-tallet. Surrealistene forkastet bevisst kunstproduksjon og ville i stedet ta utgangspunkt i det ubevisste som inspirasjon i kunsten. Surrealismen var inspirert av psykoanalysen, slik denne ble utviklet av Sigmund Freud og hans elever. Freuds psykoanalyse legger stor vekt på rollen ubevisste prosesser spiller for utvikling av personligheten.

Den amerikanske kunstneren Emmanuel Radnitzky, bedre kjent under kunstnernavnet Man Ray, er først og fremst blitt berømt for å revolusjonere fotografiet i første halvdel av 1900-tallet. Man Ray regisserte også flere kortfilmer som kan knyttes til stilretningen surrealisme. En av disse, L'Étoile de Mer (1928), har et filmatisk uttrykk som fint kunne vært brukt i dagens musikkvideoer.

Filmhistoriens mest berømte skrekkscene

Den meste kjente surrealistiske filmen er En andalusisk hund (Un chien andalou), som ble en stor suksess da den hadde premiere i Paris i 1929. Filmen er lagd av Luis Buñuel i samarbeid med maleren Salvador Dalí. Filmen åpner med en av filmhistoriens mest berømte skrekkscener, der en ung mann, spilt av Buñuel, kutter opp øyet til en kvinne med en skarp kniv. Det dreier seg selvsagt om et enkelt filmtriks, men scenen var den gang egnet til å sjokkere.

Nærbilde av hodet til en kvinne. En mann holder henne bakfrag og sperrer opp et av øynene hennes med den ene hånda. I den andre hånda holder han opp en barberkniv. Svart-hvitt-foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Buñuel og Dalí ønsket nettopp å sjokkere det borgerlige samfunnet, samtidig som kunsten deres skulle være mangetydig og fri for logisk tolkning. Filmen inneholder scener som skulle illustrere drømmer og underbevisstheten. Rent fortellerteknisk er ikke denne filmen særlig radikal, men den inneholder en absurd sammensetning av hendelser som til sammen oppleves som uvirkelig. Etter premieren på En andalusisk hund uttalte Buñuel blant annet følgende: «Jeg vil ikke at filmen skal fornøye dere, men fornærme dere. Jeg ville beklage det hvis dere nøt den.»

Buñuel fortsatte å arbeide med det absurde. I Borgerskapets diskrete sjarm, som vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 1972, snur han opp ned på et middagsselskap. Idet gjestene tar plass rundt bordet, setter de seg på hvert sitt toalett, mens de forlater bordet og går på det vi ellers ville tatt for å være toalettet, for å spise. Ved å sette kjente objekter inn i uvante situasjoner skapes det surrealistiske.

Hitchcocks skrekkfilmer

Vi finner også surrealistiske innslag i mer tradisjonelle filmer. I Hitchcocks film Spellbound var Salvador Dalí ansvarlig for en drømmesekvens, som av mange blir ansett for å være et av de beste eksemplene på bruk av surrealisme i film. Bildet viser en scene fra denne drømmesekvensen, der den mannlige hovedpersonen springer nedover et skråplan. Disse iscenesatte omgivelsene har mye til felles med kulissene som ble brukt av de tyske ekspresjonistene.

Alfred Hitchcock er kledd i svart dress og står med en hvit måke og en svart ravn på skuldrene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Jon Hoem. Rettighetshaver: Senter for nye medier, Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 08.12.2020

Læringsressurser

Mediehistoriske tidslinjer (fordypning)