Tilberedning av linser og bønner
Bønner kommer som regel tørket og må bløtlegges før bruk. I den senere tid har kokker rundt om i landet begynt å bruke ferske lokale feve-bønner, eller hestebønner, som er et annet navn på dem. Disse bønnene får du ferske hele året, men da importert fra andre land. Tørkede bønner finnes i mange farger og størrelser. Du kan også kjøpe ferdig kokte og hermetiserte bønner.
Linser er omtalt allerede i Første Mosebok, så her snakker vi om en historisk og gammel råvare. Linser er mest brukt i middelhavsregionen, Sør-Asia og Vest-Asia. Linser er en av de beste proteinkildene i vegetarmat. Næringsinnholdet er det samme som i bønner. Hvor mange ulike typer fargede linser har du smakt på?
Her finner du oppskrifter på ei frisk bønnegryte og en mettende linsesalat som egner seg godt både som metningsgarnityr og som en egen vegetarrett.
Bønnegryte på norske hestebønner. Når bønnene er ferske, er de grønne, nøtteaktige og misfarges lett hvis de blir kokt for lenge. Denne bønnegryta er frisk og lett, dette for å bevare den ferske smaken av bønnene.
Ingredienser
100 g hestebønner som er tatt ut av belgen
100 g grønne erter
50 g hvite bønner
50 g gulrot i brunoise
50 g purreløk i brunoise
50 g finhakket rødløk
20 g finsnittet gressløk
20 g finsnittet persille
210 g kaldt smør i terninger
75 g hvitvinsreduksjon
salt, sort pepper, sitron
Fremgangsmåte
Legg de hvite bønnene i 5 dl kaldt vann, og la dem stå i 12 timer på kjøl.
Trekk de hvite bønnene rett under kokepunktet i 35 minutter eller til de er møre.
For å beholde den friske grønnfargen på ertene og hestebønnene blansjeres de hver for seg i fosskokende vann med salt i 1–2 minutter før du legger dem over i isvann til de er avkjølt. Ta dem så ut av isvannet, og tørk godt av dem.
Kok gulroten og purreløken hver for seg i 1–2 minutter før du legger dem over i isvann til de er avkjølt. Ta dem deretter ut av isvannet, og tørk godt av dem.
Kok opp hvitvin og pisk inn det kalde smøret. Vend inn hvite bønner, hestebønner, erter, gulrot, purreløk, rødløk, gressløk og persille.
Smak til med salt, sort pepper og sitron.
Her er en salat med linser som vi kan bruke som et metningsgarnityr eller som en egen vegetarrett. Her bruker vi ferdig kokte linser. Skal du bruke tørre linser, kan det være lurt å legge dem i vann i 15 minutter før du skal koke dem. Da får de litt kortere koketid, og du får skylt godt av dem.
Koketid på linser er ofte ikke mer enn 10–20 minutter.
Ingredienser
2 pakker (ca. 960 g) grønne linser, ferdigkokte
150 g rødløk, finhakket
1 granateple, kjerner
30 g persille, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss hvitvinseddik
3 ss olivenolje
100 g fetaost, smuldret
kajennepepper, salt, pepper, sitron
Bland alle ingrediensene i en bolle og ha i fetaost til slutt.
Tips: Hvis du vil gjøre denne retten helt vegansk, bytter du ut fetaosten med tofu.
Voila!