Ostebord
En osteanretning kan gjøres genialt enkel eller avansert og spennende. Ostebord er populært, enten det serveres som et måltid i seg selv eller som forrett eller dessert. Et ostebord bør ha en representant fra hver ostefamilie, da vil alle finne en ost de liker. Her vil vi se på hvordan man enkelt kan komponere et ostefat eller ostebord, alt etter hvor mange personer som skal spise. Innledningsvis kommer noen tips som kan være nyttige i komponeringen av en osteanretning.
En osteanretning bør ha en representant fra hver ostefamilie:
blåmuggost: gorgonzola, Royal blue, Norzola, Normanna, stilton
hvitmuggost: brie, camembert, chevre, Saint Marcellin
kittmodnet ost: Ridder, Port Salut, Munster, Saint Albray
ferskost/fløteost: Snøfrisk, kremost, smelteost (Buko), mascarpone, ricotta
faste og halvfaste oster: Jarlsberg, sveitserost, edamer
Osten smaker best når den er riktig temperert. De fleste oster får fram den gode smaken og aromaen etter omtrent en time i romtemperatur. Det er alltid lurt å skjære osten mens den er kald – tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene stykker av.
For at osten skal se innbydende ut, er det viktig å bruke riktige redskaper under oppskjæringa. En stor kniv er nødvendig for å dele opp store, runde oster, mens en riflet tomatkniv eller en rotkniv er hendig når osten skal skjæres i serveringsklare stykker. Ostehøvelen passer best til faste, hvite oster.
Når man skjærer med kalde kniver, har ostene en tendens til å klebe. Sett derfor knivene i varmt vann underveis, da vil det være lettere å skjære pene stykker. Vær også nøye med å bytte kniver ofte siden forskjellige ostetyper lett tar smak av hverandre.
Ost trenger ikke nødvendigvis serveres på fat. Ofte kan det være spennende å benytte originale anretninger på ostebordet. Flate steiner, rustikke trefjøler, speilplater, aluminiumsfolie – mulighetene er mange.
brød: gjerne flere typer brød – smaksatte, grove, fine og glutenfrie
kjeks: nøytrale, søte, salte og krydrede kjekstyper
smør: ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette
frukt: Søt og godt modnet frukt passer perfekt til ost, som pærer, aprikoser, ferskener og druer.
nøtter: Salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost.
honning: Serveres ost som dessert, er honning og salte nøtter et godt følge.
grønnsaker: Reddik, stangselleri, paprika og så videre har lenge vært tradisjonelt tilbehør til osteanretninger. Man kan selvfølgelig servere dette til ost, men skal det serveres vin til osten, vil vinen da bli "slått i hjel" av de rå grønnsakene.
spekeskinke og ulike salamityper: Servert med sølvløk og sylteagurk passer spekeskinke og salami sammen med enkelte typer ost.
Vanligvis går det mer av milde oster enn av skarpe, så beregn alltid mest av de milde ostetypene. En tommelfingerregel for beregning av ost per person er:
200 g til "osteaften"
150 g til snacks
50 g til forrett
75 g til dessert
En frisk hvitvin med litt sødme. Øl kan også passe til ost.
Alkoholfritt
Eplejus, druejus, eplesider og mineralvann.