Hopp til innhold

Fagstoff

Julebord

I jula står tradisjonene sterkt, og maten vi spiser, er gjerne den samme fra år til år. Til julas festlige anledninger serveres gjerne et julebord bugnende av tradisjonelle retter.
Ribbe på et fat med poteter, rødkål og rosenkål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tradisjonell julemat

Julemat har sterke og lange tradisjoner i Norge. Nordmenn er aldri så konservative som når det gjelder julematen. De ulike landsdelene har sine egne tradisjoner, og et tradisjonelt julebord har som oftest en liten smakebit av alt. Mange av rettene på et julebord er konservert, det vil si saltet, røykt eller tørket. Det henger sammen med hvordan en kunne ta vare på maten fra gammelt av, og det blir enda brukt i vår tid.

Vanlige retter på et tradisjonelt julebord

Brødvarer

Lefse, flatbrød, fine og grove brødtyper.

Kalde retter

  • rakfisk med tradisjonelt tilbehør
  • røykelaks med eggerøre
  • gravlaks med sennepssaus
  • skalldyrsalat med urtekremdressing
  • ørret- og skalldyrterrin
  • syltet laks med pepperrotkrem
  • ulike typer sild
  • sylteflesk
  • lammerull
  • glasert juleskinke med syrlige grønnsaker
  • spekeskinke og spekepølse med potetsalat
Fenalår tilberedt med rømme og flatbrød på ei fjøl foran en peis med flammer. Foto.

Varme retter

  • pinnekjøtt med kålrotstappe, kjøttsjy og kokte poteter
  • svineribbe med surkål/rødkål, svisker, brun saus og kokte poteter
  • medisterkaker og pølser, svisker og epler
  • lutefisk, ertepuré, baconfett, sennepssaus og kokte poteter
  • kokt kveite eller torsk, sandefjordsmør, dampede grønnsaker og kokte poteter

Desserter

  • riskrem med rød saus
  • karamellpudding med pisket krem og karamellsaus
  • moltekrem
  • iskrem

Kaker

Kransekake, krumkake, sandkaker, berlinerkranser, fattigmann, hjortetakk, pepperkaker, fruktkaker, bløtkaker, nøttekaker og marsipankaker.

Frukt og nøtter

Et assortert utvalg av frisk frukt, dadler, fiken og nøtter.

Karamellpudding med krem. Foto.

Tilpasset kost

Husk også å ha glutenfrie og laktosefrie varianter av de ulike rettene tilgjengelig for gjester som har behov for tilpasset kost.

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort julebordet er, og mengden kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500–600 gram mat per person inkludert tilbehør.

Drikke

Tradisjonelt drikkes det øl og akevitt til julemat. Vin kan også passe.

Alkoholfritt

Isvann, kaffe, te og mineralvann.

Relatert innhold

Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Buffé