Skalldyrbord
Når en serverer skalldyr, er det viktig å tenke på temperaturen. Skalldyr er lett bedervelig mat og blir fort ødelagt om de blir stående varmt for lenge.
Ekstra skåler på bordet hvor gjestene kan legge fra seg skall og avfall, kan være lurt.
- ferske reker
- dampede blåskjell
- fylte krabbeskjell
- skalldyrkabaret
- skalldyrsalat med dressing
- østers
- kongekrabbe (kokt eller gratinert)
- tilberedte kamskjell
- sjøkreps
- hummer
- skalldyrsuppe
- fiskesuppe
- silderetter
- patéer og terriner
- ekstra skalldyrsalat
brød: Server loff og gjerne andre typer brød (smaksatte, grove, fine og glutenfrie).
smør: Sett fram ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
sauser: Majones, aioli, rømmesauser og pesto passer godt til skalldyrbord.
grønnsaker: Server sitron skåret i båter og en frisk grønn salat.
egg: Kokt egg er godt tilbehør til skalldyr.
Beregn som ellers cirka 500–600 gram per person, hvor cirka 250–300 er skalldyr (uten skall). Dette varierer etter hva man serverer. Når det er hummer på bordet, regner man normalt en halv hummer per person.
En frisk hvitvin eller musserende vin passer godt til skalldyr. Ellers passer pils godt til reker.
Alkoholfritt
Server isvann, eplemost og annet mineralvann.