Hopp til innhold
Fagartikkel

Fruktvin

Fruktvin kan lages av alle typer frukt og bær unntatt druer.
  • Mye brukte råstoffer er rabarbra, rips, solbær, kirsebær, epler, fikener, rosiner og løvetann.
  • Før gjæringen starter, må bærene knuses og frukten males. Denne massen må så overhelles kokende vann eller svovles for å drepe uønsket gjær.
  • Så tilsettes kultivert vingjær og litt sukker. Dette er som du kanskje husker, unødvendig med druevin. Med slik vingjær kan man oppnå en vin på over 20 prosent.
  • Etter et par dager starter det vi kaller stormgjæring, som varer i ca. 3 dager.
  • Så presses mosten fra råstoffet, og den stille gjæringen fortsetter i 4–12 uker, alt etter temperatur og sukkerinnhold. Hele sukkermengden settes til i to til tre omganger.
  • De fruktvinene som selges i Norge, har en alkoholprosent på mellom 8 og 16.