Fagartikkel
Fruktvin
Fruktvin kan lages av alle typer frukt og bær unntatt druer.
- Mye brukte råstoffer er rabarbra, rips, solbær, kirsebær, epler, fikener, rosiner og løvetann.
- Før gjæringen starter, må bærene knuses og frukten males. Denne massen må så overhelles kokende vann eller svovles for å drepe uønsket gjær.
- Så tilsettes kultivert vingjær og litt sukker. Dette er som du kanskje husker, unødvendig med druevin. Med slik vingjær kan man oppnå en vin på over 20 prosent.
- Etter et par dager starter det vi kaller stormgjæring, som varer i ca. 3 dager.
- Så presses mosten fra råstoffet, og den stille gjæringen fortsetter i 4–12 uker, alt etter temperatur og sukkerinnhold. Hele sukkermengden settes til i to til tre omganger.
- De fruktvinene som selges i Norge, har en alkoholprosent på mellom 8 og 16.