Forsøk: Kan vi lure hjernen?
I dette eksperimentet skal vi prøve å manipulere hjernen til å tro at den falske hånda er en del av egen kropp. Gjennom syn og hudfølelse kan vi få hjernen til å overføre de registrerte sanseinntrykkene til den synlige falske hånda mens den ekte hånda er skjult.
Effekten blir enda mer forbløffende når vi tester om nålestikk, kulde og varme føles i den ekte hånda eller i den falske synlige hånda.
Hensikten med dette forsøket er at du skal få erfaring og reflektere over hvordan sanseinntrykk kan manipulere hjernen.
To personer jobber sammen og sitter på hver sin side av et bord. Deltakeren som skal testes, legger begge hender på bordet. Den ene hånda skal skjules bak et skjermbrett eller i ei eske som på bildet. Nå skal den ene hånda kun være synlig og tilgjengelig for den som leder forsøket.
Den kunstige hånda plasseres slik at den ser mest mulig ekte ut og "erstatter" den som er skjult. Dekk overgangen fra skulderen med et plagg og bruk gjerne genserermet fram mot gummihånda. Nå ligger det to synlige hender på bordet, en ekte og en falsk.
Du som gjennomfører forsøket, starter nå med å stryke med en pensel eller ei fjær på den skjulte ekte hånda og den falske. Det er viktig at du stryker på akkurat samme måte og samme sted på de to hendene som er to venstrehender eller to høyrehender.
Etter ei stund kan du spørre om testpersonen kjenner at du stryker. Litt senere kan du gjenta spørsmålet når du kun stryker på den falske hånda.
Hvis svaret er ja, kan du stryke kun på den skjulte hånda og spørre om hen kjenner det. Hvis dere har klart å lure hjernen til å tro at gummihånda tilhører kroppen, kan svaret nå bli nei. Det betyr at testpersonen ikke kjenner berøring av den ekte hånda.
Nå kan du fortsette å teste med ei knappenål, en isbit eller noe varmt i den falske hånda og deretter i den ekte. Hvor kjennes stikket, kulda eller varmen?
Hvis du vil avslutte med en kraftig smertetest, kan du ta fram hammeren og gjerne gi et forvarsel om at du vil teste smertefølelsen uten å skade (kun på den falske hånda), og deretter slå på gummihånda. Hvordan blir reaksjonen?
Ble gummihånda oppfattet som egen kroppsdel med følelser? Hvor lenge måtte du stryke før det skjedde?
Hvordan er det mulig å kjenne berøring og smerte i gummihånda mens den ekte hånda ikke registrerer berøring eller smerte?
Hvordan blir energien fra reseptorer i sansecellene sendt og registrert som berøring, smerte eller kulde?
I dette forsøket har du framkalt en illusjon gjennom virtuell virkelighet. Dette blir omtalt som Body transfer illusion (kroppsoverføringsillusjon).
Forskning
Trikset med falsk hånd har blitt brukt til å studere signalaktiviteten i hjernen ved hjelp av MR-skanning mens forsøket pågår. Forskningen bidrar til å avdekke hvordan hjernen forstår kroppen, og hvordan den kombinerer informasjon fra sansene for å skape en følelse av kroppseierskap.
Behandling av fantomsmerter
Metoden har også blitt brukt for å behandle opplevelsen av fantomsmerter fra en mistet kroppsdel. Da blir det brukt speil for å gi visuell tilbakemelding av det manglende lemmet. Det gir personen mulighet til å "se" den manglende hånda og å manipulere den i et forsøk på å lindre smerte eller ubehag.
VR som metode i behandling
VR (virtuell virkelighet) brukes også til å behandle fantomsmerter på en liknende måte. Da får brukeren "se" den manglende kroppsdelen i den virtuelle verden og kan manipulere den slik de ønsker.
Hvis du vil se filmer av andre som har gjennomført dette forsøket, kan du søke på "Rubber hand illusion".
Relatert innhold
Nettside hos vimeo.com