Ørets anatomi og oppgaver
Øret er et fantastisk organ. Det fanger opp lydbølger fra luften og omdanner dem til informasjon som hjernen vår tolker.
I tillegg til at øret er organet for hørsel, er det også det organet som registrerer bevegelser på hodet slik at vi opprettholder likevekten/balansen.
Øret deles inn i tre hoveddeler: det ytre øret, mellomøret og det indre øret.
Det ytre øret består av øremuslingen og øregangen samt trommehinnen, som er overgangen til mellomøret. Den ytre delen av øret har som oppgave å fange opp og lede lydbølgene innover mot mellomøret og det indre øret. I tillegg skal øremuslingen og øregangen beskytte det indre øret mot vann og fremmede partikler.
Mellomøret er den delen som ligger mellom trommehinnen og det ovale vinduet. Det er luftfylt og består av de tre ørebeinene hammeren, ambolten og stigbøylen. Disse tre ørebeinene er de minste beinene i kroppen vår.
Oppgaven til mellomøret er å forsterke og videreføre lydbølgene fra den luftfylte delen av øret og over til det væskefylte indre øret. Fra mellomøret går det også en kanal ned til nesen, og denne kanalen kalles øretrompeten. Øretrompeten stabiliserer lufttrykket på begge sider av trommehinnen.
Tenk gjennom:
Noen ganger får vi "dotter i ørene", eller vi sier at "det smeller for ørene". Hva er årsaken til dette?
Hva er ørebetennelse, og hvor i øret er det som regel et problem da?
Det indre øret består av sneglehuset og de tre buegangene som bidrar til at vi holder balansen. I sneglehuset sitter sansecellene (hårcellene), som registrerer vibrasjonene som blir satt i gang når stigbøylen trykkes mot det ovale vinduet og medfører bevegelse i væsken. Disse vibrasjonene blir videre oversatt til elektriske signaler som går via hørselsnerven og til hjernen, hvor informasjonen tolkes.
Buegangene er væskefylte kanaler med sanseceller som sender elektriske signaler via balansenerven til hjernen, som på den måten oppfatter hvilken posisjon kroppen er i.