Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Feltarbeid: snøleie

Snøleier er områder i fjellet der snøen ligger lenge. Plantene som vokser her, får beskyttelse mot kulde, men må klare seg med en kort vekstsesong. I denne feltoppgaven skal dere studere vegetasjonen i snøleier og lære mer om noen typiske snøleiearter og forholdene her.

Hensikt

I denne feltoppgaven skal dere studere vegetasjonen i snøleier og lære mer om noen typiske snøleiearter og forholdene her.

Hva er et snøleie?

I et snøleie ligger snøen lenge, slik at vekstsesongen for plantene blir kort. Bare planter som klarer å gjennomføre blomstring og sette frø på kort tid, kan vokse der. Vi sier at plantene må klare seg med en kort sesong.

Fjellandskap med snø. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Å vokse i et snøleie – ulemper og fordeler

I ekstreme snøleier kan snøen i noen år bli liggende over hele sommeren. I slike snøleier må plantene tåle at det av og til går flere år mellom hver gang de smelter fram og får drive fotosyntese. I en kort vekstsesong klarer ikke plantene å produsere så mye organisk materiale gjennom fotosyntesen at de kan vokse mye. Snøleieplanter er derfor oftest lave.

Når plantene først dukker fram fra snøleiet, er det allerede sommer og liten fare for frost i fjellet – dette er fordelen med å vokse her. Under snøen har plantene hatt god beskyttelse mot frost, som er en utfordring for andre planter i fjellet om våren.

Snøleieplanter trenger ikke være tilpasset til å tåle like mye kulde som plantene på rabbene, og de trenger heller ikke tåle like mye vind, uttørking og slitasje fra iskrystaller.

Nærbilde av polarvier med grønne blader og røde blomsteraks. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Typiske planter i et snøleie

I lavalpine soner er den mest typiske planten på snøleier dvergbusken musøre eller polarvier (som foretrekker kalkrikt jordsmonn). I ekstremsnøleier må musøre gi tapt, og vi finner bare moser. I snøleier der snøen forsvinner relativt tidlig, finner vi ofte gress og urter. Dverggråurt og brearve er to andre eksempler på snøleieplanter.

Liten plante med små, runde blad. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Abiotiske forhold

Snøleiene er også forskjellige når det gjelder hvor mye fuktighet de har i vekstsesongen. Noen snøleier tørker ut etter at de har tint fram, mens andre er konstant overrislet av smeltevann eller bekker. Dette har stor betydning for vegetasjonen. Snøleier som smelter tidlig, tørker normalt ut etter at de smelter fram, og her finner vi ofte planten finnskjegg. Snøleier med mye stein har gjerne bregnevegetasjon, slik som fjellburkne og hestespreng.

Frodig bregne. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

I mellomalpine soner blir områdene med musøre- og mosesnøleier større. Høyere opp, i øvre mellomalpine soner og i høyalpine soner, forsvinner musøre helt, og forskjellen mellom snøleier og rabber blir også stort sett borte.

Grønne planter vokser i en bergsprekk. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu



Tips!

Hvis dere har mulighet til å dra innom ekskursjonsområdet før all snøen i området har smeltet, kan dere kartlegge hvor snøen blir liggende lengst. Da vet dere hvor dere kan finne snøleier når dere kommer tilbake igjen senere.

Framgangsmåte

  1. Elever gjør undersøkelser i fjellet. Foto

    Hvis dere ikke allerede vet hvor dere finner snøleier i ekskursjonsområdet deres, må dere starte med å lokalisere dem. Kjennetegn dere kan se etter, er

    • områder som ligger i le for vinden

    • forsenkninger i terrenget

    • at vegetasjonen ser flattrampet ut (i alle fall like etter at snøen har smeltet)

    • rester av snø

  2. Merk av snøleiet på kartet, og noter posisjonen.

  3. Bruk også GPS eller kart til å finne hvor høyt over havet snøleiet ligger.
  4. Gjør et anslag over hvor stort snøleiet er. Mål det opp om dere kan.
  5. Er snøleiet tørt eller fuktig?
  6. Hvis det renner vann i snøleiet: Er dette svært kaldt? Mål temperaturen. Ta bilder, og noter.
  7. Registrer planter som vokser i snøleiet, ta bilder, slå opp i floraen, og noter. Merk dere hvilke arter som er mest tallrike.
  8. Lag en artsliste.
  9. Kan dere se om noen av plantene blomstrer eller har frukter?
  10. Stemmer det at plantene i snøleiet er lave?
  11. Sammenlign vegetasjonen i snøleiet med den utenfor. Hva legger dere merke til?

Til ekskursjonsrapporten

  • Forklar hva vi mener med et «snøleie», og beskriv spesielt det snøleiet dere undersøkte.
  • Beskriv og vis bilder av de vanligste artene i snøleiet, og presenter hele artslista. Hvis musøre er en av de dominerende plantene, presenterer dere denne arten grundig.
  • Vis et bilde fra selve snøleiet og et fra området like utenfor til sammenligning.
  • Lag en grundig bildetekst til de to bildene som viser forskjeller i vegetasjonen.
CC BY-SASkrevet av Alf Jacob Nilsen.
Sist faglig oppdatert 24.01.2021

Læringsressurser

Feltarbeid i fjellet