Hopp til innhold

Fagstoff

Hvorfor hygiene?

Ordet hygiene kommer av det greske ordet hygieia, som betyr «sunn». Vi utsettes daglig for mikroorganismer som kan gjøre oss syke. Derfor er det viktig å bygge opp og holde ved like et godt immunforsvar.
Barn som vasker hendene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Profesjonell og personlig

Som fagarbeider vil du oppleve at riktig hygiene er viktig. Du må lære deg hvordan utføre riktig hygiene i alle sammenhenger rundt menneskene du jobber med for å hindre smitte og sykdom.

Du trenger kunnskap om og gode holdninger til hygiene, slik at du kan forebygge smitte og ta vare på både din egen og andres helse.

«Hygiene er halve helsa.» (Libanesisk ordtak)
«Å vaske seg – det er slettes ikke godt. Børsten er bustet, og vannet er så vått. Nei, skrubb og børste og såpevann er ikke noe for en røvermann.» (Egner, Torbjørn. Folk og røvere i Kardemomme by)


Tenk over

Hygiene omhandler ulike tema.

  1. Lag et tankekart for personlig hygiene, håndhygiene, hygiene på arbeidsplassen, hygiene på kjøkkenet, hygiene før og nå. Hva har du lært om disse temaene på ungdomsskolen?
    Ta fram tankekartene når du er ferdig med å jobbe med temaene. Hva har du lært?
  2. Hvilke kompetansemål i læreplanen din sier at du skal lære noe om dette fagstoffet?
  3. Diskuter og lag en plan for hvordan du vil jobbe med disse temaene. Du kan lage en plan sammen med klassen, eller du kan lage en egen plan for deg selv.
  4. Lag en tekst eller et rollespill ut fra ett eller flere av temaene på siden.
  5. Diskuter hva sitatene over betyr.

Kilde

Braut, Geir Sverre. (2020, 17. mars). hygiene. I Store medisinske leksikon. Hentet 19. mars 2020 fra https://sml.snl.no/hygiene

CC BY-NC-SASkrevet av Trine Merethe Paulsen og Guri Bente Hårberg.
Sist faglig oppdatert 02.10.2019

Læringsressurser

Grunnleggende hygiene