Hopp til innhold
Fagartikkel

Hva er våronn?

Våronn er arbeidsoperasjonene vi gjør på jordene når våren kommer, som starten på en ny vekstsesong.

Våronna starter på varierende tidspunkt, og tidspunktet kommer an på vær og temperatur. Når våronna starter, vil derfor variere fra år til år og etter hvor i landet man bor.

Våronn er det bonden gjør i starten av hver ny sesong. Vi bearbeider jorda (dette kalles jordarbeiding) og gjør den klar for de nye vekstene som skal dyrkes. Hva slags jordarbeiding vi gjør, avhenger av tilstanden til jorda, hva som ble dyrket på jordet året før, og hva slags vekster vi skal ha den nye sesongen.

Alt vi gjør på jordet om våren, fra jordarbeiding til den nye veksten er i jorda, inngår i våronna. For at plantene vi skal dyrke, skal få så lang vekstsesong som mulig, er det viktig å starte våronna tidligst mulig. Likevel må vi passe på at vi ikke starter for tidlig, da dette kan ha negative konsekvenser, både for jorda, plantene og resultatet av det vi gjør. Vi sier vi kan begynne å kjøre på jorda når jorda er "laglig".

At jorda er laglig betyr at den er tørr nok og varm nok til at vi kan kjøre på den. Kjører vi ut på jordet mens jorda er for våt, får vi ikke ønsket resultat av jordarbeidinga, og vi risikerer å lage kjøreskader/pakkskader i jorda. Hvis temperaturen i jorda er for lav, vil ikke det vi sår, begynne å spire, og vi risikerer at frøene råtner eller blir spist av fugler før de får startet veksten.

Kjøreskader og erosjon

At man får kjøreskader/pakkskader i jorda, betyr at man pakker sammen jorda når man kjører på den. Dette gjør at strukturen i jorda blir ødelagt fordi man ødelegger luftgangene/luftporene i jorda, og jorda blir tettpakket. Tettpakket jord gjør det vanskeligere for planterøttene å vokse. Det gjør også at jordlivet trives dårligere på grunn av mindre tilgang på luft, og det gjør at jorda drenerer vann dårligere, fordi gangene vannet vanligvis ville rent bort i, blir tettet. Vannet kan ikke renne unna gjennom jorda, men blir heller liggende i overflata. Da risikerer vi at vannet heller renner oppå jorda og vasker vekk det øverste matjordlaget og viktige næringsstoffer. Dette kalles erosjon/avrenning.

Gangen i våronna

Det er flere faktorer som spiller inn på hva vi gjør på jordet under våronna. Likevel vil mange av plantene vi dyrker, kreve mye av de samme forberedelsene. Videre skal vi se litt på gangen i våronna og hvilket utstyr som brukes. Dette vil være et typisk eksempel i for eksempel kornproduksjon.

Våronn starter som regel med jordarbeiding. Formålet med all jordarbeiding er å bedre spire- og vekstforholdene for plantene vi skal dyrke. Jordarbeiding vil si å bearbeide og blande det øverste jordlaget til et godt så- og rotbed for plantene. Med gode røtter i god jord kan plantene vi dyrker, få balansert tilgang på vann og næring, noe de trenger for å vokse. Riktig valg av metode for å bearbeide jorda kan bedre jordstrukturen, gi bedre nedbryting av planterester i jorda og redusere mengden av skadegjørere/ugras.

Det finnes mange jordarbeidingsmetoder, og vi må velge metode etter forhold og behov. Rett utført jordarbeiding gir plantene best mulige vilkår for å spire og vokse og til å konkurrere med ugras om vann, lys og næring.

Det er som sagt viktig at jorda er laglig før vi starter. Vi velger metoder og tidspunkt for jordarbeidinga ut fra jordart, utforminga på jordet, ugrastilstand, hva som ble dyrket året før, og behova til kulturvekstene (plantene vi skal dyrke). Ved alle former for jordarbeiding er det viktig å hindre erosjon og avrenning av næringsstoffer.

Eksempel på ei fullstendig jordarbeiding

  • pløye for å snu jorda

  • slodde for å jevne ut og blande plogfårene/pløgsla

  • harve for å smuldre jorda til passende størrelser

  • plukke stein hvis det er nødvendig

  • så den kulturveksten du skal dyrke

  • tromle for å gi frøet den jordkontakten det trenger for å spire

Ei fullstendig jordarbeiding er tidkrevende, kostnadskrevende og utstyrskrevende. Noen av arbeidsoppgavene er ikke nødvendige å utføre, siden det kommer an på hvilke vekster du skal dyrke, jordart og hva som var på jordet forrige år.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Helle M.S. Johannessen.
Sist faglig oppdatert 06.05.2022