Hopp til innhold

Fagstoff

Såing, planting og setting

Når jordarbeidinga er unnagjort, står såinga for tur. For såing bør jordtemperaturen ha kommet opp i minimum 5 grader for at frøene skal begynne å spire etter at de har kommet i jorda.
Rød kombisåmaskin på et jorde. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Alle kulturvekster som legges som frø i jorda, blir sådd. Typiske eksempler er korn og gras. Andre kulturvekster plantes ut etter at de har kommet et stykke på vei i spiringa. Dette gjelder mange av grønnsakene vi produserer. Poteter er et eksempel på en knollvekst som legges dypt i jorda med en spesialisert redskap (potetsetter). Vi sier da at vi setter kulturveksten.

Såkorn med en rødfarge fordi det er beiset. Foto.

Både korn og gras sås med såmaskiner som legger frøene på rekke, ned på ønsket dybde i jorda. Dette kaller vi radsåing. Vi kan stille inn på såmaskinen hvor dypt frøet skal legges, og det avhenger av hva slags type frø det er snakk om. Andre kulturvekster som raps og åkerbønner sås også med såmaskiner.

Såmaskiner kommer i en rekke ulike typer og størrelser. En kombisåmaskin slepes etter traktoren og har to kammer. Ett til såfrøet og ett til gjødsel. Disse maskinene legger ut frø og gjødsel samtidig og sørger for at gjødselen ligger nærme frøet og er lett tilgjengelig for plantene tidlig i spiringa. I tillegg sparer man seg for en arbeidsoperasjon, ved at man slipper å kjøre over jordet med gjødselspreder/sentrifugalspreder etter såing.

Grasfrø kan også breisås. Det betyr at de spres ut oppå bakken, for eksempel med en såmaskin som sprer dem utover, eller med sentrifugalspreder (kunstgjødselspreder). Da er det vanlig å harve frøene grunt ned etterpå.

Traktor som kjører såmaskin på et jorde

Tromling

Etter såing kjører vi over jordet med en trommel. Frø trenger god jordkontakt og fuktighet for å spire. En trommel har som formål å pakke jorda litt tettere sammen rundt frøet. Da kommer vannet lettere til, og frøet spirer fortere og bedre. Har man mye stein på jordet, kan man plukke stein i forbindelse med tromling.

CC BY-SASkrevet av Helle M.S. Johannessen.
Sist faglig oppdatert 06.05.2022

Læringsressurser

Våronn