Lokale, norske og nordiske råvarer - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Lokale, norske og nordiske råvarer

Hvor vi henter råvarene fra, har betydning for både kvalitet og bærekraft. I denne oppgaven skal du få jobbe med dette.

I denne oppgaven skal du sette deg inn i temaet norske og internasjonale råvarer. Du skal finne ut hvilke råvarer som lages/dyrkes i Norge, hvilke vi importerer, og når de ulike råvarene har best kvalitet (er i sesong).

Oppgave 1

  • Hvilke norske råvarer brukes mest på din skole og hos skolens samarbeidsbedrifter?

  • Hvilke typer frukt og grønnsaker kan dyrkes i Norge, og når er det sesong for dette?

  • Finn ut hvilke lokale råvarer som produseres i ditt nærmiljø.

  • Hvilke importerte råvarer brukes mest på din skole og hos skolens samarbeidsbedrifter?

Svarene skal presenteres i Word, PowerPoint eller lignende. Ta gjerne med bilder for å gjøre presentasjonen spennende.

Oppgave 2

  • Lag en meny som baserer seg på norske og lokale råvarer. Menyen skal inneholde hovedråvare, tre grønnsaksgarnityrer, saus og metningsgarnityr. Det skal også være drikkeforslag til menyen.

  • Lag en meny som baserer seg på internasjonale og importerte råvarer. Menyen skal inneholde hovedråvare, tre grønnsaksgarnityrer, saus og metningsgarnityr. Det skal også være drikkeforslag til menyen.

Oppgave 3

Velg én av menyene fra oppgave 2. Læreren bestemmer om du skal jobbe alene eller i gruppe med andre.

  • Planlegg og gjennomfør produksjon av den valgte menyen.

  • Dekk bord, skriv kuvertmeny, og server menyen til gruppa di eller til andre gjester.

Skrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 05.05.2021