Skip to content
Article

Hva er eksistensielle spørsmål?

Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hva er meningen med livet mitt, og hvordan bør jeg leve? Et av de viktigste kjennetegnene ved mennesket er at vi stiller spørsmål ved grunnleggende sider av livet og den verden vi er en del av.

Hva er eksistensielle spørsmål?

Av og til blir vi stilt overfor eksistensielle spørsmål. Det er spørsmål om de mest grunnleggende sidene ved livet vårt og kan for eksempel handle om hva som er viktig i akkurat vårt liv. Hva er det som gir livet ditt mening og retning og styrer valgene du tar i hverdagen?

Å eksistere betyr å være til. Eksistensielle spørsmål er derfor om det å være til i verden. Det kan være spørsmål som handler om deg helt personlig, og som samtidig berører de mest grunnleggende sidene ved det å være et menneske. Ofte finnes det ikke enkle og sikre svar på disse spørsmålene: Hvorfor eksisterer vi? Hva er et meningsfylt liv? Hva skjer med oss etter at vi dør?

Hva kjennetegner eksistensielle spørsmål?

For det første handler eksistensielle spørsmål om hva som er viktig for deg i livet ditt. Det er spørsmål du er følelsesmessig involvert i, og som det virkelig betyr noe å finne et svar på. Disse spørsmålene, og de svarene du eventuelt kommer fram til, vil være med på å gi livet ditt mening og forme viktige livsvalg.

For noen mennesker kan spørsmålet om Gud eksisterer, være et eksistensielt spørsmål. For en kristen munk eller nonne vil Guds eksistens gi livet mening, og hvis de begynner å tvile på at Gud virkelig eksisterer, vil det oppleves som en eksistensiell krise. For andre kan spørsmålet om Guds eksistens oppleves som uviktig og irrelevant. Det er et spørsmål som overhodet ikke opptar dem, og som derfor ikke oppleves som et eksistensielt spørsmål.

For det andre handler eksistensielle spørsmål om grunnleggende sider ved det å være til. Som mennesker deler vi noen felles livsvilkår. Det gjør at vi alle stilles overfor noen av de samme eksistensielle spørsmålene:

  • Vi er alle sårbare og dødelige vesener. Når blir født, er vi hjelpeløse babyer og helt avhengige av andre for å overleve. Dette leder til eksistensielle spørsmål om hvordan vi bør oppføre oss, og hvilket ansvar vi har overfor andre mennesker.

  • Vi er også selvbevisste vesener. Det vil si at vi har evnen til se oss selv utenfra og stille spørsmål ved vår egen eksistens: Hva vil det si å være et menneske? Hvorfor eksisterer vi, og hva betyr det at vi alle engang skal dø?

  • Mange vil også mene at grunnleggende trekk ved mennesket er at vi er frie og meningssøkende vesener. Vi må derfor alle gjøre viktige livsvalg og finne en mening i livet.

Samtidig er ikke nødvendigvis de eksistensielle spørsmålene som er viktige for oss i dag de samme som før. Menneskeheten har gjennomgått store forandringer i løpet av historien. Dagens klimakrise og teknologiske revolusjoner stiller oss for eksempel overfor helt nye eksistensielle spørsmål.

Er alle viktige spørsmål eksistensielle?

For mange ungdommer kan spørsmålet om når et nytt dataspill kommer ut, være viktig. Men dette er likevel ikke et eksistensielt spørsmål, for det handler ikke om noen grunnleggende sider ved det å være til. Dataspillingen kan imidlertid godt lede til eksistensielle spørsmål. Tenk deg at du i bruker all tiden din på dataspill. Etter hvert kan det føre til at du stiller deg noen eksistensielle spørsmål om mening, frihet og det gode liv. Er det meningsfylt å bruke så mye tid på dataspilling? Er det du som styrer dataspillingen, eller er det dataspillingen som styrer deg? Er det virkelig dette livet du innerst inne ønsker deg?

Hvorfor skal vi utforske spørsmål som ingen har svaret på? Se fram til 1:45 i videoen fra TEDEd under og tenk over hvorfor det kan være spennende å reflektere rundt disse spørsmålene.

Eksistensielle spørsmål i religion, livssyn og filosofi

Eksistensielle spørsmål og svar har alltid vært en viktig del av religioner, livssyn og filosofi. Ulike tros- og livssynssamfunn og filosofiske fellesskap har vært en viktig arena for å utforske eksistensielle spørsmål, og for mange mennesker har de vært en viktig kilde til svar.

Noen eksistensielle spørsmål finner vi igjen i alle livssyn og religioner. Dette er gjerne spørsmål om hvor verden kommer fra, hva som skjer etter at vi dør, og hvordan vi bør leve.

Eksistensielle spørsmål i religion

Hvilke eksistensielle spørsmål som er mest sentrale, kan variere mellom ulike trossamfunn og religiøse tradisjoner.

I de monoteistiske religionene som kristendommen, jødedommen og islam har for eksempel spørsmål om Gud vært sentrale. Hvis Gud er god, hvorfor finnes det da ondskap i verden? Hvis Gud er allvitende, og kjenner framtiden, har vi mennesker da fri vilje? Slike spørsmål har vært viktige for mange troende.

For Buddha var ikke Guds eksistens et sentralt spørsmål. Sentrale eksistensielle spørsmål for Buddha var: Hva er lidelse? Hvor kommer lidelsen fra, og hvordan vi kan fri oss fra den? Buddhismen oppstod i India, og vi finner flere av de samme eksistensielle spørsmålene i buddhismen og hinduismen. Det kan være spørsmål om hva som er sant, og hva som virkelig eksisterer.

I naturreligioner har eksistensielle spørsmål knyttet til naturen vært viktige. Som en følge av dagens klima og miljøtrusler er dette spørsmål som i økende grad har blitt aktuelle i alle de store religionene.

Eksistensielle spørsmål i filosofi

I både østlige og vestlige filosofiske tradisjoner finner vi igjen mange av de samme grunnleggende spørsmålene: Hva er virkelig sant? Hva består verden av? Hvordan bør vi leve, og hva er et godt liv og et godt samfunn?

I store deler av verden er religiøse og filosofiske tilnærminger til eksistensielle spørsmål tett knyttet sammen, og det kan være vanskelig å skille dem. De siste to–tre hundre årene har det imidlertid vokst fram et skarpere skille mellom filosofi og religion i flere deler av verden.

En moderne filosofisk tradisjon som fokuserer spesielt på eksistensielle spørsmål, er eksistensfilosofien. Den fokuser på store livsspørsmål som forholdet vårt til døden, mening, frihet og forholdet til andre mennesker. Ifølge eksistensfilosofien har ikke mennesket en forutbestemt essens eller kjerne. Vi er tvert imot kastet ut i verden og må selv bestemme hva vi skal være, og hvordan vi skal leve vårt liv. Mennesket er ikke født godt eller ondt eller med et bestemt formål, men er tvert imot fritt og må seg skape sin egen mening i livet. Det er derfor ingen andre som kan svare på de eksistensielle spørsmålene for deg – du må svare på dem selv.