Skip to content
Article

Kalving

Når kalvinga nærmer seg, vil kua helst finne seg en plass der hun føler seg trygg og skjermet fra resten av flokken. I fjøset er det viktig å følge med, slik at du kan flytte kua til en kalvingsbinge før fødselen starter. Bingen skal være reingjort og godt strødd for å gi kalven en best mulig start.

Tegn på at kalvinga nærmer seg

Produksjonen av råmjølk kan starte så tidlig som to uker før kalving, som regel skjer det tidligere hos kviger enn hos eldre kyr. Dette kaller vi "å sette jur". Hvor tidlig de setter jur, avhenger også av hvor mye de mjølker.

De siste 1–2 døgna før kalving vil senene ved halerota bli slakkere, og ofte svulmer kjønnsleppene opp. Nå er det snart på tide å flytte kua til en kalvingsbinge.

Visste du at ...

Det er krav om å ha kalvingsbinge i fjøset? Det skal ikke være flere enn 25 kyr per sjuke-/kalvingsbinge.

Faser i en normal fødsel

En normal fødsel består av tre faser. Den første fasen starter med at musklene i børen trekker seg sammen og presser fosterhinnene mot børhalsen, sånn at den utvider seg. Når åpningen er stor nok til at kalven kan fødes, blir veene sterkere, og kua bruker også bukmuskulaturen aktivt for å presse kalven ut. Etter at kalven er født, kommer siste del av kalvinga. Da skal resten av fosterhinnene ut. De ulike fasene kaller vi

  • åpningsfasen

  • utdrivingsfasen

  • etterbyrdsfasen

Åpningsfasen

Det første stadiet i en fødsel kaller vi åpningsfasen eller oppblokkingsfasen. Hvis kalvinga skjer ute, vil kua som regel finne seg en skjermet plass litt borte fra resten av flokken når fødselen starter.

Typiske kjennetegn:

  • Kua kan slutte å ete, drikke og drøvtygge (gjelder ikke alle).

  • Kua er urolig, veksler mellom å legge seg og reise seg.

  • Kura har svake veer. Hun kan sparke mot buken eller golvet.

  • Fosterblæra (vasskalven) kommer fram. Når fødselen har kommet så langt, bør kua få være i ro. Ikke ta hull på blæra, for den skal hjelpe til med å blokke opp fødselskanalen! Det er viktig at fødselskanalen får nok tid til å åpne seg før kalven skal ut.

Utdrivingsfasen

Det andre stadiet i en normal fødsel er utdrivingsfasen, eller selve fødselen.

Typiske kjennetegn:

  • Kua har kraftige veer. Hun kan jamre seg og puster tungt

  • Kalvens frambein og mule kommer til syne. Ved normal fødsel skal hodet ligge over beina.

En normal fødsel vil være over i løpet av en til to timer. Kviger bruker som regel lengre tid enn eldre kyr.

Visste du at ...

Storfe er trykkere, det vil si at kalven ligger trygt i skjul de første dagene etter fødsel når kalvinga skjer ute? Hvis kua kalver for tidlig, så du ikke rekker å ta henne inn før kalvinga, kan det derfor være vanskelig å finne kalven.

Etterbyrdsfasen

Siste stadium i fødselen er etterbyrdsfasen. Etterbyrden er morkaka og resten av fosterhinnene. Ved en normal fødsel kommer etterbyrden ganske fort etter at kalven er født, men det kan også ta noen timer. Hvis kua kalver uten tilsyn eller ute på beite vil, hun som regel ete opp etterbyrden så eventuelle rovdyr ikke får ferten av den nyfødte kalven.

Tilbakeholdt etterbyrd

Av og til kan etterbyrden fortsatt bli værende inne i børen, og hvis den ikke har kommet ut i løpet av 12 timer etter kalving, kaller vi det tilbakeholdt etterbyrd. Før var det vanlig at dyrlegen fjerna den, men den vil som regel løsne av seg sjøl i løpet av 9–12 dager hvis kua ellers er frisk. Hvis kua får feber og tegn på sjukdom etter fødselen, må hun behandles med antibiotika.

Fødselshjelp

Det kan hende kua trenger hjelp selv om kalven ligger riktig og alt ser ut til å gå som det skal. Kalven kan for eksempel være for stor, eller veene kan stoppe litt opp. Hvis det oppstår problemer, er det viktig å reagere raskt, og ofte er det best å tilkalle dyrlegen i slike tilfeller. Du kan lese mer om riktig fødselshjelp i artikkelen om unormal kalving.

Visste du at ...

Det er stor sammenheng mellom farens rase og kalvingsforløpet? Derfor er det viktig å velge en okse som har gode kalvingsegenskaper, spesielt til kviger og små kyr!

Viktige begreper

Å sette jur
er når produksjonen av råmjølk starter, gjerne to uker før fødselen.
Åpningsfasen
er det første stadiet i kalvinga.
Utdrivingsfasen
er et annet ord for selve fødselen.
Etterbyrd
er et annet ord for morkake, navlestreng og fosterhinner.
Etterbyrdsfasen
er den fasen av fødselen hvor etterbyrden kommer ut.

Oppgave

Hva er typisk for de ulike fasene i kalvinga?

Kilder

Brændvang, B. C. (u.å.). Kalvingsforløp. Kjøttfe i praksis. Hentet 8. februar 2024 fra https://www.tyr.no/angus/wp-content/uploads/sites/2/2016/06/Kalvingsforlop.pd

Garmo, R. T. (2021, 12. august). Normal kalving. https://medlem.tine.no/fag-og-forskning/normal-kalving

Lovdata. (2004). Forskrift om hold av storfe. (FOR-2017-05-24-643). Nettside henta 15. november 2024 fra https://lovdata.no/forskrift/2004-04-22-665

Sveberg, G. (2016). Når og hvordan kalver kua? Buskap, 7/2016 https://www.buskap.no/article/2016/07/N%C3%A5r-og-hvordan-kalver-kua

Related content

CC BY-SA 4.0Written by: Ingrid Ellen Resell.
Last revised date 01/10/2024