Fôring i sintida
I løpet av sintida skal kua reparere skader og infeksjoner i juret før neste laktasjon. Sintida må være lang nok til at juret klarer å produsere råmjølk av god kvalitet før kalven kommer.
For å sikre god jurhelse og nok tid til restitusjon bør sintida vare i 7–8 uker. I god tid før neste kalving må kua altså slutte å produsere mjølk, men kyr som har høy avdrått, kan fortsatt gi mer enn 25 kg mjølk per dag når det bare er litt over to måneder til kalven kommer.
Avsining (oppsining)
Riktig avsining vil gi bedre jurhelse og mindre stress hos kyrne. Du vil også spare arbeid ved å følge noen enkle regler:
Start med å ta bort kraftfôret.
Gi mindre surfôr, samtidig som kyrne får ete ubehandlet halm etter appetitt. Hvis du ikke har halm, kan du gi surfôr med lavt energiinnhold.
Det er viktig med en gradvis overgang for å sikre gode forhold i vomma.
Kyrne trenger mineraltilskudd når du tar bort kraftfôret.
Kyrne skal fortsatt ha tilgang til rikelig med vann.
Sintidsbehandling av mastitt
For å sikre at kua har et friskt jur, må du følge med på celletallet. Kyr som har høyt celletall gjennom laktasjonen, bør du ta speneprøver av før avsining. Da får du svar på om det er riktig å behandle kua i forbindelse med avsininga.
TINE anbefaler at du tar speneprøve før avsining av
alle kyr med mer enn 100 000 celler/ml mjølk på de tre siste målingene
alle kyr som har hatt synlig mastitt tidligere i laktasjonen
Hvis speneprøven avslører at juret er infisert med mastittbakterier som kan behandles med antibiotika, avslutter du avsininga med å sette langtidsvirkende antibiotika i samråd med dyrlegen.
Ei ku som har hatt flere mastitter eller har stått med høyt celletall i flere laktasjoner, kan det være aktuelt å sende til slakt.
Anbefalt mjølking ved avsining
Det er anbefalt at avsininga bør gå relativt raskt, men du må ta hensyn til hvor mye kua mjølker når det nærmer seg tida for avsining. Hvis kua fortsatt mjølker mye, må du mjølke henne annenhver dag i ei lita uke. Men hvis hun mjølker mindre enn 15 kg per dag, holder det å mjølke henne bare én gang før du avslutter prosessen. Anbefalt mjølkingsopplegg går fram av figuren under.
Forberedelsesperiode
Disse 4–5 ukene er "ferien" til mjølkekua, og det er mange som velger å legge denne perioden til sommeren sånn at bonden også kan ta seg en ferietur før neste kalvingsperiode starter. Sinkyrne trenger ikke så energirikt fôr som mjølkekyrne, og de klarer seg veldig godt med fôret de finner på beite i utmark eller innmark i denne perioden.
Det er heller ikke uvanlig at kyrne kalver om vinteren og dermed må stå på innefôring gjennom hele sintida. Siden de ikke trenger like energirikt fôr i denne perioden, bør du sørge for å gruppere dyra i fjøset etter hvor mye energi de trenger. Ei sinku som får det samme fôret som ei mjølkeku, vil gjerne ete mer enn det hun har behov for, og dermed legge på seg.
Mineraler
Uansett om sintida er om sommeren eller om vinteren, må du passe på at kyrne får dekket mineralbehovet sitt. Nå trenger de nok mineraler både til seg sjøl og kalven som vokser i magen.
Det varierer veldig hvor mye mineraler det er i gras og grovfôr, så sinkyrne bør alltid få tilskudd i form av saltslikkesteiner eller andre mineralblandinger.
Holdvurdering er viktig
Det er et mål at kua skal være i normalt hold fra avsining og fram til kalving, det vil si holdpoeng mellom 3,0 og 3,5 for NRF-kyr. Ved kalving bør holdet være på 3,5 for NRF og rundt 3,0 for andre raser.
Holdet skal ikke endres i sintida, målet er altså at kua skal ha samme hold fra avsining og fram til kalving. Det vil si at du må følge med på holdet i god tid før du skal starte avsininga, og tilpasse fôringa sånn at kyrne er i middels hold når de skal sines.
Overgangsperiode
Når kalvinga nærmer seg, skal kua venne seg til det fôret hun skal ha når den nye laktasjonen starter. Sintida slutter når kalven er født, men siden det er så viktig å ha en gradvis overgang i fôringa omkring kalving, regner vi her med de første tre ukene etter kalving som en del av denne perioden.
Hva er typisk for de ulike periodene i sintida? Flytt ordene til rett periode.
Related content
Hva er en schalmtest, og hvordan skal du gå fram for å ta en speneprøve? Det får du svar på her.
Mastitt, eller jurbetennelse, er en av de vanligste sjukdommene i husdyrproduksjon. Alle pattedyr kan få mastitt når de produserer mjølk.