Skip to content
Article

Rødløk

Rød kepaløk kalles vanligvis rødløk og er mildere på smak enn gul løk. Den har også mange av de samme bruksområdene som gul løk.

Lagring

Rødløk har god holdbarhet. Den bør oppbevares tørt og helst mellom 0 og 2 grader. Siden løk setter smak på produkter den lagres sammen med, bør den helst ikke oppbevares sammen med andre matvarer. Den norske sesongen for rødløk strekker seg fra juli til mai.

Bruksområde

Rødløk setter et fint fargepreg i rå salater og ellers de fleste andre steder der vi bruker vanlig gul løk. Vi bruker gjerne rødløk i retter hvor vi ønsker en mildere smak, og den kan fint spises ubehandlet. Du kan gjerne eksperimentere litt med rødløken, for eksempel ved å blande den med andre løker og grønnsaker. Den er også god i silderetter.

Vi kan sylte rødløken og bruke den til grillmaten, tacoen eller hva vi måtte ønske. Du finner en oppskrift på syltet rødløk på nettsida frukt.no.

Rødløk er mild på smak, men inneholder en kraftig antioksidant, noe som indikeres av den skarpe rødfargen. Den hjelper til med å forebygge diabetes, hjerte- og karsykdommer og noen former for kreft. Det er de delene av løken med mest farge som inneholder flest antioksidanter. Du kan se på bildet at kjernen i løken er lys, mens de ytterste lagene har en dyp rødfarge. Det er sunt å spise mye løk. Gjør det til en vane å ha den med blant ingrediensene når du lager mat.

Egenskaper

Rødløk inneholder som annen løk noe A-, B- og C- vitaminer i tillegg til mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om kutting av løk

I den korte filmen under kan du lære mer om ulike løktyper og få tips om hvordan de kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-SA 4.0

Opplysningsfilm om løk

I den korte filmen under kan du lære mer om egenskaper ved ulike løktyper og de mange bruksområdene de har.

Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Rubrum cepa
engelsk: red onion
tysk: rote Zwiebel
fransk: oignon rouge

CC BY-SA 4.0Rightsholder: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Last revised date 08/09/2024