Skip to content
Article

Om parkour

Parkour er en aktivitet som stiller krav til både fysiske og koordinative egenskaper. I tillegg er det rom for mye utforskning og kreativitet.

Opprinnelsen

Parkour oppstod i Frankrike på 1980-tallet. David Belle og Sebastien Foucan regnes som grunnleggerne av parkour. De var inspirert av treningsmetodene til en offiser og helt fra den franske marinen. Denne treningen skulle være fysisk gjennom at man trente allsidig, og den bestod av bevegelser som hopp, balanse og klatring. Slik trente man både fysiske og koordinative egenskaper, som utholdenhet, hurtighet og balanse, og psykiske egenskaper, som viljestyrke og evnen til å holde hodet kaldt. Ordet parkour kommer fra det franske parcours du combattant som betyr "hinderløype". Parkour er i utgangspunktet en utendørsaktivitet. Det handler om å utforske terrenget, være kreativ, finne løsninger og raskt og effektivt komme seg framover ved å forsere ulike hindre. I 2006 lagde Belle og Foucan dokumentaren Jump Britain, og dette gjorde parkour kjent for mange. Foucan startet senere det vi dag kaller freerunning. Freerunning har mer fokus på å utforske bevegelser og gjøre triks og mindre fokus på effektivitet og fart enn i parkour. I dag brukes parkour og freerunning om hverandre som begreper.Det finnes mange grupper i Norge, både organisert og uorganisert, der barn, unge og voksne kan drive parkour sammen med andre. Noen idrettslag har parkour som et tilbud i klubben sin.

Parkour som aktivitet

Som aktivitet kan parkour tilrettelegges for alle nivåer. Det gjelder å være kreativ, leke seg og ha det gøy. I parkour er og var det opprinnelig meningen å konkurrere mot seg selv, ikke mot andre. Å utforske hva du selv er i stand til å klare og hvordan du kan bruke kroppen som et redskap, er et stort nok mål i seg selv. Allikevel har det i de senere år blitt arrangert konkurranser der utøvere kan konkurrere mot hverandre i hinderløyper der det gjelder å komme først til mål.

Parkour i skolen

Parkour er en aktivitet som stiller krav til fysiske og koordinative egenskaper. Ved å utforske ulike hindre og hvordan og når vi plasserer armer og bein, kan vi bli mer bevisste på hvordan kroppen fungerer. Mestring gir bevegelsesglede, og det gjør at du kan fortsette å utforske nye bevegelser som fører til kroppslig læring.

Verdier

Disse verdiene er hentet fra Sebastien Foucan som startet med freerunning, men de passer godt å bruke både i freerunning og parkour som en del av kroppsøvingen.

  • Følg din egen retning.

  • Fortsett å øve og trene.

  • Respekter andre og deres måte å øve og trene på.

  • Vær en inspirasjon for andre.

  • Vær positiv og oppsøk positive miljøer.

  • Respekter miljøet du er en del av.

  • Prøv gjerne andre aktiviteter.
  • Ikke ta aktiviteten for seriøst.
  • Veien er viktigere enn målet.
  • Det er ikke noe som heter bra eller dårlig, riktig eller feil. Det som er viktig er hva du lærer og erfarer gjennom å øve og prøve.
  • Freerunning er ikke en aktivitet med en elite, men en aktivitet for mennesker som elsker å bevege seg, og som ønsker å fortsette med det.
  • Bruk energien din på en positiv måte slik at du kan utvikle deg.