Skip to content
Work Assignment

Eltetid på gjærdeig

Eltetid og temperatur på deigen påvirker konsistens, hevetid og hvordan det ferdige produktet blir.

Oppgave 1. Kort eltetid

Lag en gjærdeig av

  • 800 g siktet hvetemel
  • 5 dl vann (ca. 20 °C)
  • 25 g fersk gjær (eller 10 g tørrgjær)
  • 10 g salt

Bland sammen alle ingrediensene og elt deigen ved sakte fart i ca. 2 minutter og deretter ved større hastighet i ca. 2 minutter. Kjenn på deigen og vurder om den virker elastisk og smidig. Sett deigen til heving tildekket i 30 minutter.

Lag så deigemner på 120 g og trill dem til runde boller. Vurder om deigen er god å jobbe med. Hvil deigemnene under et klede i 10 minutter før du former dem til avlange bagetter, setter dem på en smurt plate og setter dem til etterheving. La dem heve til dobbel størrelse før du steker dem i forvarmet ovn.

  1. Var deigen god å jobbe med?
  2. Hvor lang tid måtte bagettene heve før de var klare til steking?
  3. Ble resultatet bra?

Oppgave 2. Lang eltetid

Lag en gjærdeig av

  • 800 g siktet hvetemel
  • 5 dl vann (ca. 20 °C)
  • 25 g fersk gjær (eller 10 g tørrgjær)
  • 10 g salt

Bland sammen alle ingrediensene og elt deigen ved sakte fart i ca. 4 minutter og deretter ved større hastighet i ca. 8 minutter. Kjenn på deigen og vurder om den virker elastisk og smidig. Sett deigen til heving tildekket i 30 minutter.

Lag så deigemner på 120 g og trill dem til runde boller. Vurder om deigen er god å jobbe med. Hvil deigemnene under et klede i 10 minutter før du former dem til avlange bagetter, setter dem på en smurt plate og setter dem til etterheving. La dem heve til dobbel størrelse før du steker dem i forvarmet ovn.

  1. Var deigen god å jobbe med?
  2. Hvor lang tid måtte bagettene heve før de var klare til steking?
  3. Ble resultatet bra?

Oppgave 3. Sammenligning

  1. Hvilken av framgangsmåtene ga mest elastisk deig?
  2. Var det noen forskjell på hvor lang tid bagettene måtte etterheve for å nå dobbel størrelse?
  3. Hvilken av framgangsmåtene ga best resultat?