Brød og bærekraft
På et kjøkken kan vi gjøre forskjellige grep for å unngå å kaste brødvarer.
Både grovt, fint, søtt og usøtt brød kan deles opp i terninger og tørkes. Her er det mulig å tilsette salt, krydder og eventuelt olje/smør, alt etter hva vi tenker å bruke brødkrutongene til.
Eksempel 1
Vi kan dele rester av boller, steke det i litt smør og blande det med kanel og sukker før vi tørker det i ovn på svak varme. Passer som tilbehør til desserter, enten som terninger eller knust til strø.
Eksempel 2
Vi kan dele rester av usøtet brød i terninger, blande det med litt olivenolje, urter og salt før vi tørker det i ovn på svak varme. Passer som tilbehør til supper, i salater og kalde forretter. Kan også knuses og brukes som brødrasp til paneringer.
På bensinstasjoner, hoteller og flere dagligvarebutikker brukes såkalte "bake-off-produkter". Det er enten lettstekte eller ustekte deigemner som trenger å steke ferdig i ovnen. Dette er enkelt å lage selv. Da lager du et vanlig brød hvor du setter et termometer i brødet etter steking i cirka 15 minutter (når brødet har fått litt farge). Stek brødet til temperaturen er 95 grader i kjernen av brødet. Brødet er da ferdig stekt, men skorpen er ennå ikke dannet ferdig. Frys inn brødet når det er avkjølt. Når dette brødet skal brukes, må det tines på kjøl og stekes i cirka 10 minutter for å få sprø skorpe. På denne måten kan du enklere styre hvor mange brød du vil ha ferdig til enhver tid.
Når du tørker brød og knuser dem i en foodprosessor, får du brødrasp. Brødraspet kan tilføres deiger som erstatning for vanlig mel. Dette gir brødet en god smak, men du må være obs på at du kanskje må tilføre ekstra væske. Det er ikke anbefalt å bruke for stor andel brødrasp i en gjærdeig.
Til arme riddere, ostesmørbrød eller bruschetta kan vi bruke brød som har stått noen dager. Disse produktene skal enten dynkes i egg/melk eller pensles med olje/smør og gratineres. Da kan man med fordel bruke litt tørt brød.
Rødseth, C. (Programleder). (2019, 20. november). Tirils brødsjokk.[Episode i TV-serie]. Matsjokket. NRK. https://tv.nrk.no/serie/matsjokket/2019/MDNY13000419/avspiller
Related content
Freestylekjører Tiril Sjåstad Christiansen får sjokk over hvor mange brød som kastes.