Skip to content
Films and Film clips

Fruktdesserter

Med frukt og bær på kjøkkenet har vi mange muligheter til å trylle fram gode desserter.

Fruktsalat

Frukt oppskåret i biter danner en fargerik og smakfull dessert. Vi kan servere frukten naturell eller marinere den i en sukkerlake. For mer smak kan vi koke sukkerlaken med ulike krydder, som for eksempel vanilje, kanelstang eller stjerneanis.

Frukt som epler, banan og pærer oksiderer lett og blir derfor fort brune. Skal du bruke disse fruktene i salaten, er det derfor lurt å kutte denne frukten helt til slutt og gjerne vende dem i litt saft fra en sitrusfrukt som sitron, appelsin eller lime.

Vi kan gjerne servere fruktsalat med råkrem, vaniljesaus eller sabayonne.

Fruktgelé

Gelé av frukt og bær er enkelt å lage. Utgangspunktet er en blank fruktsaft som stivnes ved hjelp av gelatin. Mengden gelatin varieres alt etter hvor stiv du ønsker at geléen skal være.

Framgangsmåte for jordbærgelé

  • Legg gelatinplater i kaldt vann. Vi bruker vanligvis én gelatinplate per dl væske.
  • Kok opp jordbær, sukker, vann og vanilje og la trekke i 10 minutter.
  • Sil forsiktig av jordbærene. Pass på at du ikke klemmer for mye slik at du får med mye fruktkjøtt, da blir ikke geléen klar og fin.
  • Ta opp gelatinplatene, klem vannet godt ut og smelt platene i den varme jordbærlaken.
  • Smak eventuelt til med sitron om det trengs.
  • Hell geléen i ei form og sett til avkjøling.

Klaring av gelé

Har du en fruktsaft som har en del fruktkjøtt i seg, kan denne klares ved hjelp av eggehviter.

  • Kok opp fruktsaften med sukker og vann.
  • Pisk eggehvitene lett sammen og tilsett saftblandingen mens eggehvitene fortsatt piskes.
  • Kok opp under lett pisking, og la massen trekke i 15 minutter.
  • Sil blandinga gjennom et klede eller silepapir.
  • Smelt oppbløtte gelatinplater i den varme væsken.
  • Hell geléen i ei form og avkjøl.

Vær oppmerksom på at ananas, kiwi, fiken, kokos og papaya inneholder et enzym som bryter ned gelatinen. Lager du gelé med biter av noen av disse fruktene, vil den ikke stivne. Enzymene ødelegges ved koking, så ved å koke frukten først kan du få geléen til å stivne.

Video

I denne videoen vises det ulike tilberedningsmetoder for desserter laget av frukt og bær.

Video: Amendor AS / CC BY-SA 4.0