Skip to content

Subject Material

Fromasj og mousse

Fromasj og mousse er enkle kremdesserter som kan varieres i smak og serveringsmåte.
Sitronfromasj i dessertglass, servert med sitronskall og kjeks. Foto.
Open image in new window

Fromasj


Fromasj har en lett og kremaktig konsistens og kan varieres med forskjellige smaker. Fromasj består av egg, sukker, fløte, gelatin og smaksstoffer.

Framgangsmåte

  • Legg gelatinen i kaldt vann.
  • Pisk kremfløten nesten stiv.
  • Pisk egg og sukker til eggedosis.
  • Smelt gelatinen og tilsett smaksstoffet i den.
  • Når gelatinblandinga er litt varmere enn lunken, tilsettes den i eggedosisen mens du rører raskt.
  • Bland kremen forsiktig inn.
  • Fyll så i former, og avkjøl.

Mousse

Mousse ligner på fromasj, men den regnes gjerne som litt mer eksklusiv. Det brukes mer egg i mousse, og det brukes stivpisket eggehvite, noe som gjør at den blir luftigere enn fromasjen. Lager man mousse av andre råvarer enn sjokolade, brukes ofte litt gelatin i tillegg.

Framgangsmåte

  • Smelt sjokoladen i vannbad.
  • Pisk kremfløten lett.
  • Skill eggene, og stivpisk eggehvitene med sukker til marengs.
  • Pisk eggeplommene lett sammen, og bland sjokoladen i eggeplommene.
  • Vend deretter marengsen litt etter litt inn i sjokolademassen. Tilsett kremen til slutt.
  • Fyll i former, og avkjøl.

Video

I denne videoen får du se framgangsmåten for å lage fromasj og mousse.

CC BY-SAWritten by: Jannike Gausdal.
Last revised date 06/17/2019

Learning content

Kalde desserter