Glutenfrie og glutenholdige matvarer
- grønnsaker, frukt og bær
- poteter og potetmel
- belgfrukter, for eksempel bønner, linser og kikerter
- ubehandlet/rent kjøtt, fisk og egg
- melk og melkeprodukter, for eksempel rømme, kesam og ost
- olje, smør og margarin
- kokos, nøtter og mandler
- gjær, kakao og bakepulver
- rene sukkerprodukter, for eksempel sukker, honning og lønnesirup
frø, for eksempel solsikkefrø, sesamfrø, linfrø, valmuefrø og gresskarkjerner
krydder (ublandet) og urter
korn og mel av kornsorter som glutenfri havre, ris, mais, bokhvete, hirse, teff, sorghum/durra, amarant og quinoa
andre meltyper som potetmel, soyamel, kikertmel, mandelmel, tapiokamel, johannesbrødkjernemel og sagogryn (lagd av potetmel)
mel, gryn, kim, kli og korn av hvete, rug, bygg samt alle varianter av disse kornsortene, som spelt, emmer, enkorn, triticale, durumhvete og kamut (egyptisk hvete)
vanlig havre
brød, flatbrød, kjeks, knekkebrød og kavring
boller og kaker
pølsebrød, hamburgerbrød, pitabrød og lomper
- pasta, nudler, couscous og bulgur
- kornblandinger og puffet hvete
- vanligvis alle jevnede supper, sauser og stuinger
- sprøstekt løk (finnes også som glutenfri)
panerte retter med strøkavring, for eksempel snitsel, fiskepinner/-grateng og kyllingnuggets
- bearbeidede og spedde produkter av kjøtt og fisk, for eksempel kjøttkaker, leverpostei, fiskeboller og krabbepinner
- ølgjær og øl (men det finnes mange glutenfrie øltyper også)
- malt, maltekstrakt og maltsirup
- soyasaus (det finnes en egen type som er glutenfri) og worcestersaus
- hydrolysert hvetegluten
semulegryn, mannagryn og kamut
miso med bygg (japansk smakstilsetning)
cornflakes
- snacks som fylt sjokolade, lakris og chilinøtter
Husk
Les alltid ingredienslisten hvis du er usikker på om varen inneholder gluten!
Jevning: Jevn supper og sauser med maisenna, potetmel eller kikertmel istedenfor hvetemel, eller lag klare supper.
Pasta og nudler: Bruk glutenfri pasta, linsepasta, polenta, glutenfrie nudler eller risnudler.
Kjøtt- og fiskeprodukter: Lag kjøtt- og fiskeprodukter uten mel, eller med glutenfritt mel som for eksempel potetmel.
Panering: Bruk for eksempel glutenfritt paneringsmel, glutenfri cornflakes eller strøkavring av tørket mais.
Kaker: De fleste kaker kan du lage uten problemer med glutenfritt mel, nøtter eller tilsvarende.