Flytende kost
- pasienter som har innsnevringer eller trange partier i spiserøret
- pasienter som gjennomfører mage- og tarmundersøkelser
- pasienter som har vært gjennom operasjoner
- pasienter med kjevelås
- pasienter med tyggeproblemer
pasienter med sårhet i munnhule og svelg
Det kreves planlegging for at den flytende kosten skal bli så appetittvekkende og variert som mulig. I tillegg skal flytende kost inneholde tilstrekkelig med energi (kalorier) og næringsstoffer. For å få til dette er det viktig med flere mellommåltider i tillegg til de vanlige måltidene. Det er viktig at måltidene består av flere supper og drikker.
Flytende kost må være helt fri for klumper slik at den kan inntas med sugerør. Bruk derfor stavmikser eller hurtigmikser under tilberedning.
All mat som blir brukt til flytende kost, kan berikes med energiberikende pulver. Som et alternativ kan man også gi pasienten et supplement med næringsdrikker. Disse kan vi lage selv eller kjøpe ferdige. Dette er særlig viktig hvis pasienten lider av stort vekttap. Vi kan også berike maten med ekstra fløte, rømme, smør eller egg.
I tabellen under ser du hvordan en variert og næringsrik dagsmeny kan se ut.
Menyforslag | |
---|---|
Frokost |
|
Mellommåltid |
|
Lunsj |
|
Mellommåltid |
|
Middag |
|
Kaffe/te |
|
Kvelds |
|
Sen kvelds |
|