Task
Tilpasset kost
Dette er en individuell oppgave om tilpasset kost. Læreren skal gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.
Læreren gjennomgår følgende typer tilpasset kost:
- Mat med annen konsistens
- Glutenfri kost
- Saltredusert/saltfattig kost
- Laktoseredusert kost
- Fettredusert kost
Lag et hefte eller en mappe med
- framside og navn
- innholdsfortegnelse
- innledning
- svar på oppgavene
- avslutning
- kildehenvisninger
Gjør deretter følgende for hver av de fem kosttypene:
- Bruk navnet på den tilpassede kosten som overskrift.
- Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
- Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
- Skriv ned minst seks faktasetninger (råd) om den tilpassede kosten som det er viktig for deg som kokk å vite om.
Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere ved institusjoner.
- Denne menyen skal du nå tilpasse til den aktuelle tilpassede kosten, slik at den blir så lik nøkkelrådskosten som mulig.
- Lag deg en tabell slik eksempelet viser, eller bruk "Skjema for utfylling til tilpasset kost", som du finner som relatert innhold.
Eksempel på tabell
Kosttype | Hovedrett | Saus | Poteter/grønnsaker | Dessert |
---|---|---|---|---|
Nøkkelrådskost | lettsaltet kokt uer | eggesmør | kokt potet | kirsebærkompott |
Findelt kost |
|
|
|
|
Glutenfri kost |
|
|
|
|
Saltredusert kost |
|
|
|
|
Laktoseredusert kost |
|
|
|
|
Fettredusert kost |
|
|
|
|
Related content
Subject material
Skjema for utfylling til tilpasset kostVedlegg med skjema for utfylling til tilpasset kost.