Skip to content
Task

Sær skrivings feil

Det er ikke sært med særskrivingsfeil. Faktisk er det blitt så vanlig at det er blitt opprettet egne sider på Facebook mot det. Men selv om det er blitt vanlig, kan vi likevel kjempe mot fenomenet.

Særskriving eller orddeling?

Hva er egentlig særskriving? Er det det samme som orddeling? I videoen under kan du se hva orddelingsfeil er:

Orddelingsfeil

Orddelingsfeil er at ord blir delt feil ved linjeskift, noe som for eksempel er vanlig på reklameplakater.

Dette er selvfølgelig ikke bra, men en vanligere feil i tekster til norske elever er de såkalte særskrivingsfeilene.

Særskrivingsfeil

Særskrivingsfeil er når ord som hører sammen, blir delt. For eksempel hvis noen skriver særskrivings feil. Eller enda verre: Sær skrivings feil, slik vi har skrevet det i overskriften øverst på siden.

Oppgave 1

Klarer du å kjenne igjen en særskrivingsfeil når du ser den? I teksten under er det åtte ord som er skilt fra hverandre, men som skal være sammensatte. Trykk på ordene som skal være sammensatte. Du må altså trykke på seksten ord for å få alt riktig.

Sammensatte ord på norsk

På norsk kan vi lage nye ord ved å sette sammen to enkeltord:

  • vekst + hus = veksthus
  • blå + kveite = blåkveite
  • ut + arbeide = utarbeide

Slike sammensatte ord får ofte en spesiell betydning. Grønnsåpe er noe annet enn grønn såpe, og ikke alle blå bær er blåbær!

Hvordan unngå særskrivingsfeil?

Hvis du synes det er vanskelig å forstå om ord skal skrives sammen eller ikke, følg disse rådene:

  1. Ta uttaletesten: Er det mulig å legge trykket på ordet som står sist, skal du skrive to ord. Sammensatte ord har alltid trykket på det første ordet i sammensetningen. Prøv selv: Hvordan uttaler du blå bær og hvordan uttaler du blåbær?
  2. Mange av ordene vi deler i to, er substantiv. Kan du sette en, ei eller et foran ordet? Da skal det skrives sammen: Du vil jo si "et hovedtema" og "en rundballemaskin".
  3. Ikke stol på tekstbehandlingsprogrammet ditt! Mange deler opp ord fordi de får rød strek under det. Det som skjer om du deler ordet, er at den røde streken forsvinner. Men det betyr ikke at det du har gjort, er rett. Du bør heller stole på ordboka om du er i tvil.
  4. Bruk ordboka. Her får du sikkert svar. Lurer du på om det er riktig å skrive blåbær syltetøy eller blåbærsyltetøy, så gir ordboka deg fasiten.

Oppgave 2

Bruk reglene du har lært over og se om du klarer å plassere ordene under i riktig boks. Noen er skrevet galt – de skal i boksen som heter "feil". De ordene som er skrevet rett, skal i boksen som heter "riktig".

Oppgave 3

Ordene i parentes er alle særskrevet. Din oppgave er å finne ut om dette er riktig eller ikke. Skriv riktig form inn i boksen til venstre for ordet.

Oppgave 4: På jakt etter særskrivings- og orddelingsfeil

Gå på jakt etter særskrivings- og orddelingsfeil. Jobb i par eller grupper.

Dere skal ta bilder av ulike særskrivings- og orddelingsfeil i lokalsamfunnet og på nettet. Gode kilder til dette er:

  1. restaurantmenyer
  2. skilt – for eksempel navn på butikker og lignende
  3. egne tekster
  4. internettsider
  5. kommentarfelt på nettet

Husk at det ikke er lov å henge ut noen. Det er ikke lov til å ta bilder av chatter du har hatt med venner eller bekjente. Bruk eksempler fra egne stiler om dere er komfortable med å synliggjøre feilene deres.

Samle alle bildene i en kollasj og vis for resten av klassen.