Endringer i samfunnet
Alderssammensetningen i samfunnet endres fordi vi lever lenger og har bedre helsetjenester enn før. I kommunene blir det flere enn før som har behov for helse- og omsorgstjenester, og dette vil øke behovet for ressurser til helsetjenester og omsorg. Det vil bli behov for flere tilrettelagte boliger og sykehjemsplasser, samtidig som det vil bli stort behov for mer arbeidskraft innen helsesektoren.
Mangel på fagarbeidere er et problem innen både helse- og oppvekstfagene og andre yrkesfag. Statistisk sentralbyrå (SSB) frykter at denne mangelen vil forverres fram mot år 2040 med mindre det settes inn tiltak for å rekruttere flere til yrkesfaglige utdanninger. For yrkene innen helse- og oppvekstfag gjelder dette spesielt for helsefagarbeidere fordi den økende andelen eldre medfører stor økning i behovet for helse- og omsorgstjenester.
Med økt velstand har mange av oss vent oss til at vi kan kjøpe oss goder. Disse vanene tar vi med oss når vi blir eldre og får behov for pleie og omsorg. Vi må derfor regne med at neste generasjons eldre vil stille høyere krav til varer og tjenester. I tillegg får mange i samfunnet råd til tjenester som kosmetisk kirurgi og hud- og fotpleie. I noen grad legger dette beslag på helsevesenets ressurser som kunne vært brukt på andre områder.
Måten vi organiserer tilbudene innen helse- og oppvekstsektoren på, endres, og private aktører tilbyr nå tjenester som tidligere var forbeholdt det offentlige. Dette kan skape mangfold og valgmuligheter, men kan også føre til at ulike grupper får ulike tilbud.
Selv om de fleste har det bra og den gjennomsnittlige levestandarden er høy i Norge, øker den sosiale ulikheten og forskjellen i forventet levealder. Personer med høy utdanning og god økonomi har større frihet til å gjøre gode valg for egen helse enn mennesker med lav utdanning og færre jobbmuligheter. Dårlig økonomi kan begrense muligheten for å gjøre gode helsefremmende valg, og dette fører til sosial ulikhet i helse. Utjevning av sosiale helseforskjeller er derfor et prioritert område innen folkehelsearbeid.
Norge har blitt et flerkulturelt samfunn, og det vil påvirke yrkesutøvelsen på flere måter. Du vil få kolleger med en annen kulturbakgrunn og et annet språk enn du har. I dette ligger både muligheter og utfordringer. Du vil også få kunder og brukere som har en annen kulturbakgrunn enn du har. Dette vil stille krav til deg på områder som toleranse, kunnskap og kommunikasjon.
På alle områder i samfunnet tas ny teknologi i bruk. Som yrkesutøver må du lære deg å bruke den. Der man tidligere noterte på papir og foretok bestillinger per telefon, brukes pc og internett mer og mer. Dette betyr at du må beherske ulike dataprogrammer og ha kunnskap om datasikkerhet og digital dømmekraft for å utøve yrket ditt.
Som profesjonell yrkesutøver må du bruke tid på å lære nye ting gjennom hele ditt yrkesaktive liv. Velferdsteknologi blir i økende grad tatt i bruk for å utføre oppgaver som tidligere ble gjort av mennesker. Denne teknologien gir nye muligheter for selvstendighet og mestring for brukerne, men medfører også etiske problemstillinger og praktiske utfordringer som du som fagarbeider må reflektere over.
Yrkesutøvere må i større grad enn tidligere dokumentere hva de gjør på jobb, og hva som ikke er utført. Det er derfor viktig at du lærer deg gode rutiner for dokumentasjon. Kravet om dokumentasjon er lovfestet, så du kan ikke selv velge om du vil utføre denne delen av jobben eller ikke.
Utfordringer til deg
- Hvordan kan økt tilbud av private tjenester påvirke yrkesutøvelsen i helse- og oppvekstsektoren?
- Hvilke konsekvenser tror du økt velstand i befolkningen har for hudpleieryrket?
Hvorfor er det så viktig at flere vil bli helsefagarbeidere?
Beskriv hvilke utfordringer og muligheter du mener et flerkulturelt samfunn gir deg som yrkesutøver.
Diskuter i grupper: Hvordan vil deres yrkesutøvelse og arbeidsliv bli påvirket av at andelen eldre øker?
Cappelen, Å., Dapi, B., Gjefsen, H. M. & Stølen, N. M. (2020). Framskrivinger av arbeidsstyrken og sysselsettingen etter utdanning mot 2040 (Rapporter 2020/41). Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/artikler-og-publikasjoner/framskrivinger-av-arbeidsstyrken-og-sysselsettingen-etter-utdanning-mot-2040
Syse, A. et al. (2022, 16. september). Sosiale helseforskjeller i Norge. Folkehelserapporten. Folkehelseinstituttet. https://www.fhi.no/nettpub/hin/samfunn/sosiale-helseforskjeller/
Related content
Sosial helseforskjeller som utdanning, økonomi og levekår påvirker helsa, men hvordan kan helsa påvirke din sosiale status?
Hvilke tiltak gjøres for å utjevne sosial ulikhet i ditt nærområde?