Sosial ulikhet i helse
Se filmen og artikkelen fra Folkehelseinstituttet om sosiale helseforskjeller før du jobber med oppgavene.
Lag din egen definisjon av begrepet "sosial ulikhet".
Hvilke sosiale faktorer er av stor betydning for helsa di og for folkehelsa?
Hvordan kan dine foreldres utdanningsnivå påvirke helsa di og hvor lenge du lever?
Hvilke helsefremmende valg kan du gjøre for din egen og for andres helse?
Hvilke tiltak kan samfunnet gjøre for å utjevne sosiale helseforskjeller?
Fullføringsreformen, som trådde i kraft høsten 2022, innebærer at alle som starter i videregående opplæring, har rett til å fullføre utdanningen. Hvorfor er utdanning så viktig for utjevning av sosiale helseforskjeller?
Bruk Statistisk sentralbyrås nettside Gjennomføring i videregående opplæring for å finne ut hvor mange som gjennomfører videregående skole i løpet av fem eller seks år
i Norge
i ditt fylke
Bruk Statistisk sentralbyrås nettside Befolkningens utdanningsnivå for å finne ut hvor mange prosent av befolkningen over 16 år i Norge og i ditt fylke som har utdanning på
grunnskolenivå
videregående skolenivå
fagskolenivå
universitets- og høgskolenivå
Hvordan har andelen kvinner med høyere utdanning endret seg siden 1985, og hva kan være årsaker til det?
Leksehjelp, sunn mat på skoler og SFO og gratis aktivitetstilbud for barn og unge er eksempler på tiltak for å utjevne sosiale helseforskjeller.
Søk på kommunens internettsider for folkehelse, utdanning eller barn og unge for å finne tilbud som finnes i kommunen din.
Søk på internettsidene til skolen din for å finne ut hvilke tilbud som finnes på skolen.
Målet med fullføringsreformen er at ni av ti skal gjennomføre og bestå videregående opplæring. Hvilke tiltak mener dere bør settes inn på skolen for å nå dette målet? Lag en presentasjon med begrunnelser for forslagene deres, og presenter for klassen og/eller elevrådet på skolen.
St.meld. nr. 21 (2020–2021). Fullføringsreformen – med åpne dører til verden og fremtiden. Kunnskapsdepartementet. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-21-20202021/id2840771/?ch=1
Related content
Livsstilen din er summen av alle valgene du tar hver dag – valg som hva du skal spise, drikke, hvor mye du skal sove, og hvor aktiv du skal være.
Hvilken livsstil vi har, er et resultat av hvilke valgmuligheter vi har og hvilke valg vi gjør.