Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hvilken kjøttkake smaker best?

I denne oppgaven skal dere lage kjøttkaker på to forskjellige måter og bedømme hvilken dere synes blir best.
Spedd kjøttfarse i en bolle. Foto.

Oppgave 1. Lag kjøttkaker av spedd masse

Lag tradisjonelle kjøttkaker etter følgende oppskrift:

Ingredienser

  • 500 g kjøttdeig

  • 13 g salt

  • 3,5 dl helmelk (kald)

  • 20 g potetmel

  • ønsket krydder

Framgangsmåte

  • Pass på alle råvarene er kalde.

  • Bruk en foodprosessor og bland inn saltet i kjøttdeigen.

  • Spe inn melka.

  • Smak til med valgfritt krydder.

  • Form runde kaker med en is-skje eller spiseskje. Stek i stekepanne til de får farge på begge sider. Legg deretter kjøttkakene på et stekebrett, og stek dem i varm ovn i 8 minutter på 180 grader.

Oppgave 2. Lag kjøttkaker av uspedd masse

Lag tradisjonelle kjøttkaker etter følgende oppskrift:

Ingredienser

  • 500 g kjøttdeig

  • 13 g salt

  • ønsket krydder

Framgangsmåte

  • Bruk en foodprosessor og bland inn saltet i kjøttdeigen.

  • Smak til med samme krydder som i oppgave 1.

  • Form runde kaker med en is-skje eller spiseskje. Stek i stekepanne til de får farge på begge sider. Legg deretter kjøttkakene på et stekebrett, og stek dem i varm ovn i 8 minutter på 180 grader.

Oppgave 3. Smakstest

Server en smaksprøve på kjøttkakene laget i oppgave 1 og 2 til ti personer som skal svare på følgende spørsmål:

  1. Hvilken kjøttkake smakte best? Hvorfor?

  2. Hvilken kjøttkake hadde best konsistens? Hvorfor?

Hvilken av kjøttkakene ble vinneren?

Oppgave 4. Evaluering

  • Hva mener du er den største forskjellen på et farseprodukt spedd med væske og potetmel og et som ikke er spedd? Er det smak eller konsistens?

  • Viste smakstesten det samme som du mener?

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 14.12.2022

Læringsressurser

Farse og deig