Hopp til innhold

Fagstoff

Ostebord/osteanretning

En osteanretning kan gjøres genialt enkel – eller spennende avansert. Vi vil vise deg hvordan du enkelt kan komponere ostefat eller ostebord, alt etter hvor mange personer du skal bespise. Innledningsvis gir vi deg noen tips før du går i gang med å komponere en osteanretning.
Bilde av blåmuggost, rabarbra og gulrotmarmelade
Åpne bilde i et nytt vindu


Mengde

Vanligvis går det mer av milde oster enn av skarpe, så beregn alltid mest av de milde ostetypene. En tommelfingerregel når du skal beregne ost per person er:

  • 200 g til «osteaften»
  • 150 g til snacks
  • 50 g til forrett
  • 75 g til dessert

Utvalg

En osteanretning bør ha en representant fra hver ostefamilie:

  • Blåmuggost: Gorgonzola, Royal Blue, Norzola, Normanna, Stilton
  • Hvitmuggost: Brie, Camembert, Chèvre, St. Marcellin
  • Kittmodnet ost: Ridder, Port Salut, Munster, Saint-Albray
  • Ferskost/fløteost: Snøfrisk, Kremost, Prèdou, Buko, Mascarpone, Ricotta
  • Faste og halvfaste oster: Jarlsberg, Sveitser, Edamer

Temperering

Osten smaker best når den er riktig temperert. De fleste oster får fram den gode smaken og aromaen etter cirka 1 time i romtemperatur. Det er alltid lurt å skjære osten mens den er kald fra kjøl – tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene stykker av.

Oppdeling

For at osten skal se innbydende ut, er det viktig å bruke riktige redskaper under oppskjæringen. En stor kniv er nødvendig for å dele opp store runde oster, mens en riflet tomatkniv eller en rotkniv er hendige når osten skal skjæres i serveringsklare stykker. Ostehøvelen passer best til faste, hvite oster.

Når man skjærer med kalde kniver, har ostene en tendens til å klebe. Sett derfor knivene i varmt vann underveis. Da vil det være lettere å skjære pene stykker. Vær også nøye med å bytte kniver ofte fordi forskjellige ostetyper tar lett smak av hverandre.

Presentasjon

Må ost nødvendigvis serveres på fat? Selvfølgelig ikke! Ofte kan det være spennende å benytte originale anretninger på ostebordet. Flate steiner, rustikke trefjeler, speilplater, aluminiumsfolie – mulighetene er mange.

Tilbehør

Brød: gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine.
Kjeks: nøytrale, søte, salte og krydret.
Smør: godt smør til brødet.
Frukt:
Søt og godt modnet frukt passer perfekt til ost – pærer, aprikoser, fersken og druer.
Nøtter: salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost.
Honning: Serveres ost som dessert er honning og salte nøtter et godt følge.
Grønnsaker
som reddiker, stangselleri, paprika osv. har lenge vært tradisjonelt tilbehør på osteanretninger. Man kan selvfølgelig servere dette til ost. Husk bare på at om du serverer vin til osten, vil disse rå grønnsakene overdøve vinen.
Spekeskinke og ulike salamityper
servert med sølvløk og sylteagurk passer også sammen med enkelte typer ost.

Husk!

  • Server ost temperert.
  • Beregn fra 75 til 200 g ost per porsjon, avhengig av måltidets størrelse.
  • Velg ost fra ulike ostefamilier.
  • Vær kreativ i valg av tilbehør.
CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for meieriprodukter
Sist faglig oppdatert 02.04.2020

Læringsressurser

Melk som råstoff