Hopp til innhold

Du er nå inne i en læringssti

Oppgaver og aktiviteter

Hva er følelser?

Følelser er en sentral del av den psykiske helsa vår og hjelper oss med å forstå hva som er viktig for oss. Lær deg å kjenne igjen ulike følelser, diskuter hvilke følelser som er mest utfordrende, og hva vi kan gjøre for å håndtere dem på en god måte.

Oppgave 1. Hvordan oppleves følelser?

Det er ikke alltid like enkelt å kjenne igjen ulike følelser og skille dem fra hverandre. Dra riktig følelse til riktig opplevelse.

Oppgave 2. Følelser og behov

Vi er alle født med samme grunnleggende følelser. Grunnen til at vi har disse ulike følelsene, er at de dekker noen sentrale behov som vi mennesker har hatt langt tilbake i evolusjonen. Test deg selv og finn ut hvilket behov de ulike følelsene dekker.

Oppgave 3. Når følelsene dekker over hverandre

Følelsene våre kan fortelle oss hva vi har behov for. Er vi triste, har vi for eksempel behov for trøst. Men følelsene kan noen ganger dekke over hverandre og skjule det vi egentlig har behov for.

Det er slutt mellom Thea og kjæresten. Toppen av isfjellet, som ligger over vannflaten, illustrerer den følelsen Thea viser til omgivelsene sine: irritasjon. Den største delen av isfjellet er under vann og usynlig for oss. Den illustrerer de følelsene Thea egentlig har: tristhet, skam og ensomhet. Illustrasjon.
  1. Hvis noen sier noe sårende til oss, reagerer de fleste først med følelsen tristhet, men noen kan synes denne følelsen er vanskelig å vise. Derfor kan det skje at vi reagerer med en annen følelse, for eksempel sinne. Finn ett eller to eksempler på at du eller andre ikke viser det vi innerst inne føler i en situasjon.

  2. Når vi ikke viser det vi egentlig føler til andre, kan det føre til at vi ikke får dekket behovene våre. Når noen sier noe sårende til oss, blir vi som regel triste og har behov for trøst. Men hvis vi heller reagerer med sinne eller likegyldighet, får vi sannsynligvis ikke dekket dette behovet. Finn ett eller to eksempler på at noen ikke får dekket behovet sitt fordi de ikke viser det de egentlig føler.

  3. Hva tror du grunnen kan være til at vi ikke alltid viser det vi umiddelbart føler på i en situasjon? Hvorfor tror du vi av og til reagerer med å bli triste i stedet for sinte, sinte i stedet for redde eller irriterte i stedet for skamfulle?

  4. Hvorfor kan det være viktig å forstå hva du egentlig føler og kunne vise det til andre?

  5. Kan det være noen fordeler med å ikke alltid vise hva vi føler? Begrunn svaret.

  6. Test deg selv. I oppgaven under møter du tre ungdommer som reagerer med ulike følelser. Hvilke følelser tror du egentlig de har i de ulike situasjonene?

Utforsk videre. Har du har lyst til å utforske hvordan følelsene kan dekke over hverandre? Les mer i artikkelen "Primærfølelser og sekundærfølelser" på Følelseskompasset.

Oppgave 4. Individuell refleksjonsoppgave

Oppgave 5. Tanker og følelser

Diskuter i grupper:

  • Hvordan påvirker følelsene oss?

  • Hvorfor kan det være viktig å gjenkjenne og forstå sine egne følelser?

  • Hvorfor kan noen følelser være spesielt vanskelige å takle?

  • Hva er sammenhengen mellom tanker og følelser? Kan noen tanker gjøre det enklere eller vanskeligere å takle følelsene sine?

  • Hva kan vi gjøre for å takle vanskelige følelser?

Denne oppgaven er laget i samarbeid med VIP Psykisk helse i skolen.

Kilder

Stiegler, J. R, Sinding, A. I. & Greenberg, L. (2018). Klok på følelser, det følelsene prøver å fortelle deg. Gyldendal.

Relatert innhold

Følelser er en viktig del av den psykiske helsa vår. Hvordan påvirker følelser oss, og hvordan kan vi regulere dem på en god måte?

CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen og Camilla Øien.
Sist faglig oppdatert 08.03.2024