22. juli 2011
Det er nå over ti år siden terrorangrepet 22. juli 2011. En dag vil dere som nå går på videregående være de siste som husker noe fra denne grusomme dagen og tiden etter. Dere vil bli de siste tidsvitner.
I læringsstien "22. juli 2011" vil dere få en oversikt over hendelsene fra terrordøgnet 22. juli 2011 og dommen mot Anders Behring Breivik. Vi har samarbeidet med NRK Skole om å sette sammen videoklipp fra nyhetssendingene i 2011 og 2012. I første del av denne læringsstien vil dere ved hjelp av disse videoklippene, artikler og oppgaver kunne utforske hva vi som nasjon gikk gjennom, hva vi visste det første døgnet etter terroraksjonen, og hva vi var opptatt av i tiden etterpå. Underveis blir det rom for refleksjon og felles diskusjon.
I det siste steget i læringsstien finner dere konkrete forslag til ulike faglige innfallsvinkler til fordypning, og hvordan dere kan jobbe med et prosjekt om 22. juli. Her kan det være aktuelt å trekke inn både fellesfag og programfag. Til slutt skal dere drøfte de mest sentrale spørsmålene som står igjen etter terrorangrepet:
Hvorfor ble nettopp Regjeringskvartalet og Utøya angrepet?
Hvordan taklet Norge krisen?
Hva ble konsekvensene?
Hvordan påvirker terror og ekstremisme politisk deltakelse?
Hvordan kunne dette skje?
Hvordan kan vi hindre at det skjer igjen?
I løpet av høsten 2021 vil vi publisere hjelperessurser knyttet til de ulike innfallsvinklene der vi gir tips til hvordan dere kan jobbe og hvilke kilder dere kan bruke.
Andre ressurser om 22. juli
Det finnes mange gode ressurser om 22. juli. På nettstedene under finner dere både ferdige undervisningsopplegg og nyttige kilder til arbeid med temaet.
22. juli-senteret på 22julisenteret.no
Lærings- og refleksjonsmateriell om 22. juli på Wergelandsenteret
Utøya på utoya.no
22. juli på nrk.no
22. juli på NRK Skole
Podkastserien Hele historien: 22. juli på nrk.no
Antologi med tekster om 22. juli på frittord.no.