Hopp til innhold
Fagartikkel

Visuell kommunikasjon

Hvordan kommuniserer du i hverdagen din? Sannsynligvis bruker du både kroppsspråk, emojier, foto og video når du skal fortelle noe til andre. Visuell kommunikasjon er formidling av idéer og informasjon ved hjelp av bilder og andre synlige uttrykk.

Visuell

Øynene våre gjør at vi kan se, og hjelper oss til å oppfatte verden rund oss. Visuell betyr noe som angår synet. Bevisst bruk av bilder kan formidle en stemning eller et budskap, eller dokumentere en hendelse. Bilder i ei bok henger sammen med innholdet, og et bilde som du ser på strømmetjenester, uttrykker gjerne noe av tematikken fra musikken eller filmen.

Et bilde kan ha flere historier å fortelle. Om vi ser tilbake i tid, brukte menneskene bilder til å kommunisere med lenge før skriftspråket kom. Hulemalerier og helleristninger som ble risset i fjell, kan fortelle oss noe om samfunnet i den tidsperioden de ble laget i. Kunstverk fra ei fjern fortid er talende spor etter menneskene som har levd før oss.

Oppgaven til et bilde kan være å dekorere, for eksempel ved å skape ei vakker forside. Men en kunstner vil som regel uttrykke noe mer enn bare å gjengi det vi ser. For å lage gode bilder trenger vi kunnskap om det visuelle språket og trening i å bruke visuelle virkemidler.

Visuelle virkemidler

Visuelle virkemidler kan være elementer i kunstverk som rom, farge, ulike linjer, tekstur, symboler og lys og mørke. Alt dette skal du lære mer om i dette faget.

Vi trenger visuelle virkemidler, ikke bare for å skape kunst, men også for å fotografere, lage en plakat, for illustrasjoner i ei bok, tegning til et produkt, til emballasje, musikkcover eller for å skape en scene i en animasjon eller en spillefilm.

I dagens samfunn har det blitt konkurranse om å fange oppmerksomheten vår. Vi kan oppleve å bli bombardert av bilder. Kunnskap om det visuelle språket og om visuelle virkemidler har aldri vært viktigere. Velger du å studere visuell kommunikasjon, kan du for eksempel spesialisere deg innen illustrasjon, grafisk design, foto, film, animasjon eller produktdesign.

Fotografi som uttrykk og kommunikasjonsform

I den fem minutter lange filmen under møter du Hilde Honerud som er kunstfotograf og førsteamanuensis i visuell kommunikasjon ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun er opptatt av forholdet mellom det konkrete vi ser på bildet, og hva dette kan formidle. Som kunstner tar hun et bevisst valg når hun ikke viser de "typiske" motivene fra en flyktningleir, men forteller en historie gjennom situasjoner vi kan kjenne oss igjen i.

Video: Tom Knudsen / CC BY-ND 4.0

Bildekunst

Bildekunsten har sitt eget språk. På samme måte som vi måtte lære hva bokstavene betyr, kan vi lære mer om hva bildene forteller.

Bilder og kunstverk blir påvirket av den tida og det samfunnet som de ble skapt i. Bildespråket har derfor forandret seg gjennom tidene. Du får lære mer om hvordan menneskene har uttrykt seg på ulike måter i de ulike tidsepokene i emnet kunst- og kulturhistorie. Der kan du for eksempel undersøke hvordan vikingene lagde andre typer bilder enn de gamle grekerne eller kunstnere fra renessansen.







Kilder

Håberg, R. H. (1994). Kunst og kulturhistorie. Yrkesopplæring ans.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Inger Gilje Sporaland og Trine Mangersnes.
Sist faglig oppdatert 19.09.2024