Hopp til innhold

Rognebærgele

Rognebærgelé er populær til viltmat. Bærene blir gjerne plukket etter første frostnatt. Ett døgn i fryseren gjør samme nytte.

1 kg rognebær
1,5 dl vann
800-900 g sukker pr liter saft

Rens og skyll bærene. Kok opp vannet, og la bærene koke under lokk i 10 minutter eller til de safter seg. Sil blandingen gjennom et klede til det slutter å dryppe.(Du kan også bruke dampkoker eller koke bæra i vannbad. Da blir safta klarere.)

Mål opp safta og la den koke i 5 minutter. Tilsett sukker etter hvert. Sukkeret må føres inn slik at det løser seg opp. Kok så geléen forsiktig i ca 20 minutter uten lokk og uten å røre.

Gjør geléprøva: Tøm litt gelé på ei skål og avkjøl den. Test konsistensen med teskje. Hvis geleen er ferdig kokt, tas kjelen av varmen noen minutter før man skummer godt. Øses på varme glass, helst slike som geléen kan hvelves ut av.

Når geleen er kald, legger vi et lokk av smeltet syltevoks over, eller bruk skrukork og lukk glasset med en gang. Lagres kjølig.

CC BY-NC-SA 4.0Skrevet av Uteskoleveven.
Sist faglig oppdatert 03.03.2017