Konservering av ville nyttevekster - Naturbasert næringsaktivitet (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Konservering av ville nyttevekster

Hvilken konserveringsmetode som egner seg best, er avhengig av hvilke nyttevekster som skal konserveres.

Ved all konservering er det viktig at råvarene høstes når de er på sitt beste for å beholde mest mulig av smak og næringsinnhold. Rett konserveringsmetode samt emballasje og oppbevaring er avgjørende for holdbarheten.

De mest brukte konserveringsmetodene til nyttevekster er tørking og frysing.

Tørking

Før den industrielle revolusjonen benyttet man seg av naturen når produktene skulle tørkes, ved å la produktene henge tørt over tid. Grønnsaker, urter og sopp ble tørket på denne måten.

Av nyttevekstene er det mest urter og bladplanter som tørkes. Når man bruker denne metoden til grønne blader som nesle og bjørk, beholder man den fine grønnfargen i bladene.

  • I dag finnes det spesielle tørkere for å tørke nyttevekster som sopp og urter. De fungerer slik at produktet legges lagvis utover egnede plater, og med en valgfri temperatur blåses varmluft igjennom produktene. Kombinasjonen av tørr og varm luft tørker ut produktene svært effektivt.
  • En varmluftsovn innstilt på lav temperatur, under 50 °C, eller et varmeskap med døren på gløtt fungerer også godt. Råvarene kan legges utover brett med bakepapir.
  • En annen måte å tørke på er å henge urter i bunter. Råvarene som skal tørkes, bør ikke skylles, fordi faren for muggdannelse og tap av vitaminer og smak vil øke.

Etter tørkeprosessen må urtene oppbevares i tette glass eller beholdere, da smak og duft ellers taper seg ganske raskt. De bør benyttes innen ett år.

Frysing

Frysing er en relativt enkel og rask måte å konservere matvarer på. Det er den konserveringsmetoden som best tar vare på næringsmiddelets opprinnelige smak, farge, konsistens og næringsverdi.

Emballasjen som nyttevekster fryses i, må være lufttett, for eksempel tette bokser, plastposer og vakuumposer som vakuumeres.

Innfrysningstemperaturen bør være så lav som mulig, helst ned mot –30 °C.

Det kan være smart å fryse ned i små mengder. Alt må merkes slik at det er lett å kjenne igjen. Små pakker gjør tineprosessen enklere, og man trenger ikke å tine så mye om gangen.

Forvelling

Bladurter som brennesle blir best hvis de forvelles før frysing. Dette gjør man ved å ha dem i kokende vann tilsatt salt, og koke dem i ca. 1 minutt, før de avkjøles i isvann. Sil vekk alt vannet og ha dem i den lufttette emballasjen.

Krydderplanter som ramsløk og karse bør ikke forvelles, men fryses i rå form. Dette gjelder også for løvetann og skvallerkål.

Skrevet av Unni Kulhuset Granheim, Hege Resell Amdahl, Cathrine Stavnes og Martin Sveen.
Sist faglig oppdatert 31.01.2024