Hopp til innhold

Fagstoff

Jordstruktur

Jorda på gården din er bestemt av hvor den kommer fra, og hvordan den er fraktet dit, det får du ikke endret på. Men strukturen i jorda di er minst like viktig for planteveksten, den kan du påvirke. Jordstruktur forteller noe om hvordan partiklene og porene i jorda er ordnet i forhold til hverandre.
Jord som ligger på en presenning. Foto.

Hva er god jordstruktur?

Det viktigste når vi skal dyrke planter, er at jorda inneholder store og små porer og kanaler slik at luft og vann kan bevege seg fritt i jorda. Vannet må kunne sige ned i perioder med mye nedbør slik at røttene får tilgang på oksygen. Men vannet må også kunne bevege seg oppover til rotsjiktet når det er tørt. God jordstruktur kjennetegnes ved at store og små porer mellom jordpartiklene er intakte. Når jorda pakkes sammen slik at disse rommene forsvinner, ødelegger vi jordstrukturen.

Film om infiltrasjon og struktur i jord (2.05)

Filmen handler om hvordan porene i jorda påvirker vanninnholdet i den. Se filmen og svar på oppsummeringsoppgavene som kommer til slutt.

Aggregatstruktur

Jordaggregater er enkeltpartikler av leire, silt eller sand som har klumpet seg sammen, og som oftest inngår det også organisk materiale. Størrelsen på aggregatene varierer. De minste er knapt synlige for oss, mens de største kan være opp mot 5 mm store. De store aggregatene er satt sammen av mange små aggregater og danner det vi kaller grynstruktur i jorda.

Aggregatene bindes sammen av leire, sopphyfer eller røtter, men også organiske stoffer som skilles ut fra røtter, sopp og bakterier i jorda, er viktig for danninga av disse aggregatene.

Mellom og i disse aggregatene er det luftrom som er gunstig for plantenes tilgang på vann og luft. Luftrommene, eller porene, gjør at vann og luft kan bevege seg fritt i jorda. Luftrom er også positivt for rotveksten, jordorganismenes aktivitet samt akkumulering og nedbryting av organisk materiale.

Skjematisk figur av stort jordaggregat som består av partikler av sand, silt og leire, i tillegg til sopphyfer og plantemateriale. Tomrommet ellers fylles av vann, lufta og organisk materiale. Illustrasjon.

Hvordan lages en god aggregatstruktur?

Samspillet mellom biologiske og prosesser påvirker danning av aggregatstruktur. For de største aggregatene er de biologiske prosessene viktigst, for de små har de abiotiske prosessene størst betydning.

  • Biologiske prosesser er røtter, sopphyfer, bakterier og meitemark.

  • Abiotiske prosesser er veksling mellom frysing og tining og mellom tørke og fuktighet.

Hvordan kan vi bevare en god aggregatstruktur?

Dersom du som bonde klarer å lage og bevare en god aggregatstruktur, gir du plantene et godt grunnlag for god vekst og produksjon. For å få til dette er det flere ting du kan gjøre, eller aller helst unngå å gjøre.

Organisk materiale

Sørg for et høyt innhold av organisk materiale. Innholdet av organisk materiale gir mer stabile aggregater. Det gir også økt biologisk aktivitet i jorda. Meitemark, sopp og bakterier lever av å bryte ned organisk materiale. I nedbrytinga skiller de ut stoffer som er viktige for å danne aggregater.

Laglige forhold

Ikke kjør på jord som er for fuktig. Vent til det har tørket opp slik at forholda er det vi kaller laglige.

Jordpakking

Kjøring med tunge maskiner bidrar ikke til bedre jordstruktur, og aller verst er tunge maskiner på bløt jord. Skadene kan bli varige.

Jordarbeiding

Jordarbeiding påvirker i utgangspunktet jordstrukturen negativt, så begrens det så mye du synes du kan. Samtidig kan jordarbeiding reparere noe i en ødelagt jordstruktur, for eksempel løse opp pakking i de øvre sjikta.

Film om laglig jord (7.04)

Se filmen om laglig jord og struktur i jorda, og svar på spørsmål underveis.

Kilder

Bysveen, K. (2023, 25. september). Mindre dur og mer mold. https://www.nlr.no/fagartikler/jord/jordhelse/default/mindre-dur-og-mer-mold

Båtnes, M. (2022, 8. juni). Aggregater i jord. https://www.agropub.no/fagartikler/aggregater-i-jord-viktig-for-jordstrukturen

Pommeresche, R. (2022, 8. juni). Biologisk jordstruktur. https://www.agropub.no/fagartikler/biologisk-jordstruktur

Serikstad, G.L. (2023, 9. mai). Jordstruktur og jordarbeiding. https://www.agropub.no/fagartikler/jordstruktur-og-jordarbeiding

CC BY-SASkrevet av Anne Langerud.
Sist faglig oppdatert 08.12.2023

Læringsressurser

Jord og andre dyrkingsmedier