Hopp til innhold

Fagstoff

Hvitfarger i interiør

Det er mange lyse fargekoder som framstår som helt hvite når de står alene, men sammen med andre farger kan de se gule eller skitne ut. Vi skal se litt på de vanligste hvitfargene, og hva du bør være oppmerksom på når du velger hvitfarge.
Stue med hvite møbler. og utsikt over havet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bomull og egghvit

Bruk av riktig hvitfarge kan være vanskelig å få til å klaffe. Hvite dører, vinduer og listverk til hus kommer som standard hvit i fargekode S0502-Y. Denne fargen kalles også gjerne for bomull. Det er viktig å merke seg at det finnes en annen hvitfarge med samme fargekode – men denne fargekoden mangler S foran. Den har altså fargekode 0502-Y og kalles ofte for egghvit. (Du kan lese mer om hvorfor det er slik på NDLAs side om NCS-fargekoder.)

Dersom du bommer på fargekoden og setter disse to fargene opp mot hverandre, vil bomull se mer gul ut sammen med egghvit.

De hvitfargene som har gult i seg, passer som hovedregel best sammen med farger i den varme halvdelen av fargesirkelen. (Det finnes unntak fra denne regelen.)

Ittens fargesirkel delt i varme og kalde farger med en svart strek over midten av sirkelen. Illustrasjon
Åpne bilde i et nytt vindu

Nøytralhvit

Fargen S 0500-N har ingen kulør i seg. Den er helt hvit. Dette har tradisjonelt vært en standard farge som brukes til å male tak. Fargen blir også ofte kalt klassisk hvit. Plasserer du nøytralhvit sammen med bomull eller egghvit, vil du tydelig se forskjell på hvitfargene. Mens nøytralhvit opptrer som ren og kald hvit, blir egghvit og bomull gule og ser skitne ut.

Fargeprøve av en ren og nøytral hvittone.

Velger du farger fra den kalde halvsirkelen i Ittens fargesirkel, kan det ofte lønne seg å bruke nøytralhvit dersom dører og lister skal være hvite. Også her kan det være unntak. Husk at den nøytralhvite kan gi et kaldt og hardt uttrykk dersom det blir brukt for mye av den.

Per dags dato er egghvit Norges mest solgte farge ifølge malingsleverandøren Jotun. Derfor er det viktig at fagpersoner som interiørkonsulenter og interiørdesignere kjenner til de små forskjellene mellom hvitfarger for å kunne gi gode råd til kunder.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 28.05.2021

Læringsressurser

Farger i interiør