Hopp til innhold

Fagstoff

Farger skaper stemning

Fargene vi omgir oss med, påvirker oss både psykisk og fysisk. Uheldige fargevalg kan gjøre oss irriterte og kraftløse, mens gode fargevalg kan gi både glede og inspirasjon. Dette må vi være bevisste på når vi skal utforme og fargesette rom. Farge og lys er uvurderlige verktøy for å skape velvære.
Fargeprøver, materialprøver og plantegning for interiør på et bord. Arbeidende hender fra de som sitter rundt bordet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Personlige farger

Fargepalett og materialprøver montert på en plansje. Foto.

Hvilke farger du liker best, kan henge sammen med erfaringene dine, hva slags smak du har, og hvor påvirket du blir av trender. De fargene hver enkelt foretrekker, kaller vi for personlige farger.

Å skape et hjem bør være personlig. Men ikke la mote og personlig smak være det som avgjør fargevalget. Tenk på hva rommet skal brukes til, hvilken påvirkning fargene skal ha, og at fargevalget skal vare over tid.

Vær profesjonell og legg til side favorittfargene dine når du skal veilede andre om fargesetting. Sørg for god kommunikasjon for å avklare hva som er kundens behov og ønsker.

Kulturelle farger

Fargesymbolikk er knyttet til kultur. Ulike religioner kan for eksempel gi samme farge forskjellig meningsinnhold. Hvitt er symbol for sorg i Kina, men i vestlig tradisjon brukes svart.

Universelle farger

Alle menneskers nervesystem blir påvirket av ulike farger. Rødt aktiverer oss, og blått virker beroligende. Noen farger føler vi det samme for, uavhengig av hvor vi bor eller hva slags kultur vi tilhører. Bruk kunnskap om aktive farger til aktive rom og beroligende farger til rom for avslapping.

Kontorinteriør i teak i et blått rom. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde:

Roti, M. (2020, 1. desember). Farger påvirker oss. Foredrag på temadag ved Vågen videregående skole.

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 26.05.2021

Læringsressurser

Farger i interiør