Hopp til innhold

Fagstoff

Hvordan foregår muntlig eksamen?

I løpet av skoletida skal du opp til minst én muntlig eksamen. Mange gruer seg unødvendig mye til denne. Forbered deg godt, så vil du føle deg mye tryggere! Her får du vite hvordan muntlig eksamen foregår.
En elev og en lærer sitter og snakker sammen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Nasjonale retningslinjer for muntlig eksamen

Det er felles, nasjonale retningslinjer for hvordan trekking og gjennomføring av eksamen skal foregå. Fylket ditt kan i tillegg ha mer detaljerte retningslinjer. Disse vil læreren din informere deg om.

48 timer før eksamen får du beskjed om hvilket fag du skal ha eksamen i. 24 timer før eksamen skal du trekke et tema eller ei problemstilling som du skal svare på under eksamen. Eksamensoppgava vil være så åpen at du kan ta noen egne valg for innhold og form.

Forberedelsestida før eksamen er obligatorisk, og i denne tida har du rett på et pedagogisk tilbud. Det betyr at du skal ha tilgang til skolens lokaler, kunne samarbeide med andre og ha tilgang til veiledning fra en faglærer.

Forberedt presentasjon er blitt frivillig

Tidligere var det et krav om å holde en forberedt presentasjon ved muntlig eksamen. Dette kravet er nå oppheva. Det betyr at eksamen ikke behøver å starte med en presentasjon. Du kan fremdeles gjøre det, men du kan også vise kompetansen din på andre måter. Kanskje føles det trygt å starte med en forberedt presentasjon, eller kanskje får du vist kompetansen din bedre på en annen måte? Diskuter gjerne mulighetene med læreren din, og velg den forma du føler deg tryggest på.

Eksamensoppgava og eksamensgjennomføringa

Formålet med oppgava og gjennomføringa av eksamen er at du skal få vist kompetansen din i så stor del av faget som mulig. Det er viktig at du leser oppgava nøye, og at du ser særlig nøye på hvilke kompetansemål som er lista opp. Det er disse du skal bruke mest tid på å forberede deg på.

Du må være forberedt på å få spørsmål fra store deler av læreplanen. Det kan virke uoverkommelig, men husk at ingen forlanger at du skal huske alle detaljer. Det er viktigere å vise forståelse enn å pugge fakta. Øv deg på å se de store linjene!

Det er satt av til sammen 30 minutter til eksamineringa di. Faglæreren din vil være den som stiller deg spørsmål underveis i eksamineringa. Av og til kan sensor komme med tilleggsspørsmål. Alle i rommet vil at du skal klare deg bra, så ikke bli nervøs om du får mange spørsmål underveis. Både faglæreren og sensoren vil lete etter hva du kan, og ikke etter hva du ikke kan.

Les alle reglene som gjelder for muntlig eksamen på udir.no.

CC BY-SASkrevet av Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 28.03.2022

Læringsressurser

Om eksamen