Hopp til innhold

Fagstoff

Å analysere farger

Når vi ser farger rundt oss, er noen farger mer i slekt enn andre. Vi kan sortere farger etter hvilken elementærfarge (rød, gul, blå, grønn, hvit eller svart) de ligner mest på. Dette er hovedegenskapen til fargen. I tillegg kan fargen ha innslag av andre farger.
Modell der farger er plassert etter hoved- og biegenskap. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hovedegenskap

"Hoved-" kan bety "den viktigste". Den hovedegenskapen en farge har, er den elementærfargen den ligner mest på. En farge kan for eksempel ha gult som hovedegenskap.

Fargeprøve. Bilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Biegenskap

"Bi-" kan bety "ved siden av". En biegenskap er likhet til en annen elementærfarge enn den elementærfargen som dominerer.

Selv om gult dominerer i fargeeksempelet over, inneholder fargen også litt rødt. Da sier vi at fargen har rødhet som biegenskap.

Fargen under har også gulhet som hovedegenskap og rødhet som biegenskap. I tillegg har fargen hvithet og litt svarthet som biegenskaper.

Fargeprøve. Bilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Analyse av farger

Vi grupperer først farger etter hvilken elementærfarge som dominerer: hovedegenskapen.

Etterpå sorterer vi fargene ut fra andre elementærfarger fargen kan ligne på i tillegg: biegenskaper.

Legg merke til at en farge ikke kan oppleves med rødhet og grønnhet eller gulhet og blåhet samtidig. Det henger sammen med at øyet vårt har celler som oppfatter enten rødt eller grønt, men aldri begge fargene samtidig.

Relatert innhold


CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 15.10.2019

Læringsressurser

NCS – det naturlige fargesystemet