Bruk NCS-systemet til å sette sammen farger - Produktutvikling og skapende prosesser (DT-DTH vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Bruk NCS-systemet til å sette sammen farger

NCS-systemet kan være et godt verktøy når du skal sette sammen farger og nyanser. Kodene gir deg informasjon som kan hjelpe deg til å finne farger som passer sammen.

Ton i ton har samme kulørtone

Nyanser av samme kulørtone er et harmonisk fargevalg. Farger som går ton-i-ton tar utgangspunkt i én enkelt farge på fargesirkelen og bruker ulik blanding av hvithet eller svarthet i denne. Dette er en trygg måte å bruke farger på.

Video: Jotun / Begrenset bruksrett

Likhet i kulørtone sammen med kontrastfarge

Hvis du bruker likhet i kulørtone, kan du skape mer spenning ved å legge inn en kontrastfarge. Den kan du bruke som en detalj som skiller seg ut og får oppmerksomhet. Samtidig vil kontrasten framheve hovedfargen.

Lær mer om bruk av fargekontraster i Ittens fargelære på NDLA.

Nabofarger

Dersom du ønsker å sette sammen flere farger for å få mer liv og variasjon, kan det være fornuftig å velge nabofarger. Dette er farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen. – Jo nærmere, dess roligere blir helheten. Du kan både velge kulørsterke nabofarger for et kraftfullt uttrykk, lyse nyanser av nabofarger for en lett og luftig palett eller mørke nyanser av nabofargene for en spennende og ofte eksklusiv opplevelse av rommet.

Video: Jotun / Begrenset bruksrett

Slektskap i kulørtone

Farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen, kan også skape harmoni. Skap nyanser ved å variere mengden hvit og / eller svart i de kulørte fargene.

Nyanselike farger

Nyanselike farger har samme hvithet, svarthet og kulørthet, men kan ha ulike kulørtoner. Dersom du har funnet en fargekode du liker godt, men har lyst til å bruke flere farger, for eksempel i rommene ved siden av, er det et godt tips å finne nyanselike farger. Du tar også her utgangspunkt i nyansetrekanten, finner ut hvor fargen du ønsker å bruke ligger, og finner tilsvarende plassering på en annen kulør. På den måten øker sjansen for å lykkes når du mikser farger.

Video: Jotun / Begrenset bruksrett

Likhet i enten svarthet, kulørthet eller hvithet

Hvis to fargekoder har likhet i % enten i svarthet, kulørthet eller hvithet, er det en indikasjon på at fargene passer sammen, uavhengig av belysning eller omgivelser.

Skrevet av Inger Gilje Sporaland og Gunn Elin Birkenes .
Sist faglig oppdatert 16.06.2022