Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Borddekkingskonkurranse!

Hvem dekker det fineste bordet med korrekt oppdekking? I denne oppgaven skal klassen deles i grupper som konkurrerer mot hverandre.
To servitører på en restaurant dekker et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Klassen deles i grupper på tre elever.

Oppgave

Dere skal dekke og pynte et bord til fire personer som skal passe til en kvinnes 50-årsdag. Menyen er som følger:

  • Forrett: Kremet blomkålsuppe

  • Hovedrett: Helstekt oksefilet, bakte rotgrønnsaker, rødvinssaus og fondantpotet

  • Dessert: Brownies, bringebærsorbé

Det skal brukes amerikansk servering. Det skal serveres vin til hele måltidet.

Vurderingskriterier

Gruppene vil bli vurdert etter følgende kriterier:

Vurderingsskjema
VurderingskriterierPoengKommentar
Rett oppdekking i samsvar med meny og serveringsmåte
Hygiene og renhold
Nøyaktighet
Serviettbretting
Kuvertmeny med allergenmerking
Kreativitet
Bruk av årstidens blomster og farger
Pynt som passer anledningen

Forberedelse

Hver gruppe får en time til forberedelse. Her må gruppa lage en plan og bli enige om hva slags utstyr som trengs, hvordan dere vil dekke, hva slags pynt og servietter som skal brukes, og hvem som skal gjøre hva.

Gjennomføring og egenvurdering

Hver gruppe dekker bordet sitt etter planen dere har laget.

Etter at bordet er dekket, må gruppa vurdere sitt eget arbeid.

  • Hva ble dere fornøyd med?

  • Hva kunne vært bedre?

Hverandrevurdering

Elevene samles rundt hvert bord og vurderer hverandres arbeid. Diskuter sammen i klassen, hva gjorde gruppa bra, og hva kunne vært bedre? De andre gruppene setter poeng fra 1 til 3 etter vurderingskriteriene ovenfor.

Eksempel
Gruppe 1: Hanne, Ali og Jonas
VurderingskriterierPoengKommentar
Rett oppdekking i samsvar med meny og serveringsmåte2Manglet dessertskje
Hygiene og renhold3Alt var rent og pusset

Kåring av vinner

Læreren samler inn gruppenes vurderinger av hverandre, regner sammen poengsummen og kårer en vinner.

Filer

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 23.03.2022

Læringsressurser

Oppdekking