Hopp til innhold

Fagstoff

Avvik

Avvik er feil og uønskede hendelser som kan oppstå i strid med regelverket for virksomheten. Store og små avvik skjer i alle matbedrifter.
Ei hvit mus snuser på osten i musefella. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det kan være feil som oppstår i rutiner, utstyr eller produkter, og som kan ha betydning for mattryggheten. For eksempel kan temperaturen ha blitt for høy på kjølerommet eller skadedyr ha kommet seg inn på kjøkkenet. Det er viktig at dere oppdager avvik, utbedrer dem og hindrer at det skjer igjen.

Når feil oppstår

Det er et krav om at alle matbedrifter skal ha en skriftlig rutine for avviksbehandling. Dette er viktig for å bidra til trygg mat, og avvik bør derfor registreres på en god og systematisk måte. Det er vanlig å bruke et eget skjema eller ei loggbok.

Når noe går galt, må du ordne opp straks, og du må vurdere tiltak for å hindre at det skjer igjen. På avviksskjemaet eller i loggboka noterer du

  • hva som gikk galt
  • hvorfor det gikk galt
  • hva som ble gjort umiddelbart
  • hva som eventuelt må gjøres i ettertid

Eksempel på utfylt avviksskjema

Avviksskjema for Restaurant China eden house

Dato

Beskrivelse

5.11.20xx

Avviket vurderes som: (sett kryss)

Mindre:
Større:
X
Kritisk:

5.11.20xx

Hvem oppdaget feilen: Nils
Hvem er feilen rapportert til: Ellen
Hvem skal behandle avviket: Ellen

5.11.20xx

Beskriv feilen/det som gikk galt:

Det var ei mus på kjøkkenet da jeg kom på jobb i dag kl. 8.

5.11.20xx

Avviksbehandling/hva gjorde du umiddelbart:

Tore og jeg satte opp en musefelle med en gang. Det tok omtrent 7 minutter, og så hadde vi fanget musa. Vasket og desinfiserte benker, moppet gulvet og støvsugde under kombidamperen der vi hadde sett at den var. Laget ikke mat før det var gjort. Vi satte også opp flere feller for å se om det kan være flere mus.

6.11.20xx

Korrigerende tiltak/hva gjøres for å hindre at samme feil skjer flere ganger:

Tar forholdet opp på personalmøtet om ei uke for å bedre rutine for å holde utgangsdøra lukket mest mulig. Kontakter skadedyrfirma og gjør en avtale om jevnlige skadedyrkontroller. Vaktmesteren kom og utbedret glippe under dør.

12.11.20xx

Korrigerende tiltak er gjennomført:

Signatur: Ellen

I dette eksempelet på et avviksskjema er det en grundig beskrivelse av feilen, hva som ble gjort for å rette opp feilen, og hva slags korrigerende tiltak som ble utført for å hindre at det samme skjer flere ganger. Feilen i dette eksempelet er at det ble oppdaget ei mus på kjøkkenet.

CC BY-SARettighetshaver: Mattilsynet
Sist faglig oppdatert 11.11.2022

Læringsressurser

Internkontroll og HACCP