Hopp til innhold

Fagstoff

Renhold, hygiene og kvalitetskontroll av matvarer

HACCP, internkontroll og trygg mat er begreper i matbransjen. Denne filmen viser hvordan matbransjen jobber for å sikre gode og trygge produkter. Du finner et tekstsammendrag av filmen under.

Tekstsammendrag

Filmen starter med bilder av jordbruk og fiske. På startplakaten står det "Matfag. Renhold, hygiene og kvalitetskontroll". I et klipp fra en nyhetssending på tv stilles det spørsmål om vi kan stole på norsk mat.

Mens fortellerstemmen beskriver hvordan man sikrer god hygiene i matproduksjon, vises det bilder fra et slakteri og et lokale for fiskeforedling. En prosessoperatør fra Tine Meieriet Brumunddal forteller om HACCP og CIP. Mens han forklarer, vises bilder av hvordan disse prosessene foregår ved Tines produksjonslokaler.

Når fortellerstemmen beskriver renholdet ved en mølle, holder en person på med å rengjøre maskiner med en stor industristøvsuger.

Mens fortellerstemmen beskriver ATP-målinger i et laboratorium, vises det melkekartonger på en tralle på vei inn i et laboratorium. Det brukes flere instrumenter og dataprogrammer på laboratoriet for å gjøre målinger.

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 18.02.2020

Læringsressurser

Internkontroll og HACCP